/

El sucre i els aliments processats en la infància augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars en edat adulta

Un estudi del grup de recerca GENUD de la Universitat de Saragossa, publicat a European Journal of Nutrition, posa de manifest la importància d'una dieta saludable des de les etapes més precoces de la vida.

Un estudi de la Universitat de Saragossa alerta dels problemes de menjar en excés aquests productes

Un estudi del grup de recerca GENUD de la Universitat de Saragossa, publicat a European Journal of Nutrition, posa de manifest la importància d’una dieta saludable des de les etapes més precoces de la vida.

La disminució d’aliments ensucrats i processats juntament amb l’augment dels aliments d’origen vegetal en la infància és necessària, per evitar l’estat inflamatori i, amb aquest fet, disminuir el risc de malalties cardiovasculars en el futur.

La inflamació és un estat metabòlic caracteritzat per una resposta davant un agent extern, la qual allibera substàncies que ajuden a la reparació dels teixits. La inflamació pot estar condicionada per la presència d’obesitat, o també alguns estils de vida, com l’alimentació. Des de fa alguns anys s’ha observat que la inflamació mantinguda en el temps, també anomenada inflamació crònica de baix grau, es relaciona amb factors de risc cardiovascular, i cada vegada és més habitual que aparegui en edats més primerenques.

Recerca a nivell europeu

La investigadora Esther M. González Gil, com la resta de col·laboradors, es van basar en dades de l’estudi IDEFICS (Identification and prevention of dietary- and lifestyle-induced health effects in children and infants study). Es tracta d’un estudi multicèntric fet a les escoles de 9 països europeus: Bèlgica, Xipre, Estònia, Alemanya, Hongria, Itàlia, Espanya i Suècia, a infants de 2 a 9 anys. Hi va haver dos moments de mesurament: en el curs 2007-2008 (mesura inicial) i, dos anys després, en el curs 2009-2010 (mesura de seguiment). Els resultats publicats es basen en més de 4.000 nens participants en aquest estudi.

En aquesta mostra, es van identificar 3 patrons alimentaris:

  • El patró proteïna animal i hidrats de carboni refinats.
  • El patró aliments ensucrats i processats.
  • El patró saludable.

Aquests patrons es van identificar en base a un qüestionari de freqüència de consum d’aliments que incloïa 41 ítems alimentaris. Aquells infants que s’incloïen en el patró ‘aliments ensucrats i processats’ tenien una freqüència de consum elevada de productes ensucrats, com sucs de fruites, refrescs ensucrats i dietètics, cereals ensucrats, cremes de xocolata, quètxup, xocolatines, caramels, galetes / pastes i gelat. Així mateix, presentaven una major freqüència de consum de patates fregides, embotits, carn, maionesa, hamburgueses, salsitxes, kebabs i una baixa freqüència de vegetals cuits, fruita fresca, aigua, cereals integrals, iogurt, peix, formatge o pasta, en comparació amb els altres dos patrons.

Foto: stevepb

Menys sucre i aliments processats

El grup de recerca GENUD, coordinat pel professor Luis Moreno, ha comprovat que els nens que es mantenien en el patró “aliments ensucrats i processats”, presentaven un 39% més de probabilitats de tenir un estat inflamatori elevat, en comparació amb aquells nens que s’incloïen en el patró saludable, independentment del gènere, edat, educació parental, índex de massa corporal, zona geogràfica i medicació prèvia a l’extracció sanguínia.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat