Podeu adquirir i sembrar 60 varietats locals d’hortalissa i llegum que corren el risc de desaparèixer

Amb l’arribada de les festes de Nadal, l’Associació Varietats Locals de les Illes Balears presenta el nou catàleg de llavors. El projecte va començar l’any 2011 i a dia d’avui ofereix 60 varietats locals d’hortalissa i llegum, la majoria de les quals tenen el segell de Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE).

Gràcies a aquesta iniciativa podeu fer un hort amb verdures i hortalisses típiques de les Balears, com per exemple: ceba blanca mallorquina, ceba d’Andratx, col borratxó petita, fesol, fava mallorquina, meló d’eriçó, mongeta de careta, com també de pastanaga morada (safarnària), pebres d’envinegrar, pebre ros gruixat o pebre tap de quartí, ciuró mallorquí, pèsol de bullir, rave mallorquí, a més de tomàtigueres de cor de bou o de ramallet o de Valldemossa, entre altres.

Les llavors es poden trobar a:

Alcúdia:

  • Centre de Jardineria (Port d’Alcúdia) 971 89 32 01

Andratx:

  • Concos Garden 971 13 75 45

Artà:

  • Cooperativa Sant. Salvador 971 83 61 75

Cala Rajada:

  • S’Altra Cova  971 56 53 53

Campanet

  • Can Gallet 971 51 67 19

Felanitx:

  • Can Dimoni 971 58 18 56

Inca:

  • Son Figuerola 971 88 07 21

Llucmajor:

  • Cooperativa Llucmajor 971 66 13 66

Manacor:

  • Botiga Es Sinfí 655 934 071
  • Herba-sana Manacor 971 83 79 69
  • Magatzem de Son Macià (Son Macià) 971 84 42 91
  • Ecomercat Herba-sana 971 83 79 69

Montuïri:

  • Rudema 971 64 41 80

Muro:

  • Magatzem Can Butxet 971 89 32 01

Palma:

  • Biogranja 971 25 41 95
  • Can Juanito (Son Ferriol) 971 42 83 20
  • Cas Cubano (sa Indioteria) 971 29 17 31

Pollença:

  • Pagesa de Pollença 971 53 05 69

Porreres:

  • APAEMA i Associació Varietats Locals 971 16 83 26
  • Cooperativa Agrícola de Porreres 971 64 71 81

Santanyí:

  • Sa Tanqueta 971 16 32 46

Podeu consultar el nou catàleg de varietats locals 2018 aquí.

Què són les varietats locals?

Les varietats locals són aquelles que han passat de mà en mà, de generació en generació en un lloc determinat. Han estat seleccionades per la pagesia segons les seves preferències i qualitats i es troben en coevolució en les condicions ambientals de la zona on es cultiven. Es caracteritzen per ser heterogènies, fèrtils i alt contingut nutritiu. Darrera les varietats locals hi ha tota una cultura oral pagesa, la qual està en vies de desaparició. Per tant és important la conservació de les varietats locals per part dels pagesos ja que es garanteix d’aquesta manera la memòria ecològica i cultural, tan necessària per la societat.

Qui produeix les varietats locals que s’ofereixen?

Les varietats locals que ofereix l’Associació es produeixen a les finques:

  • Horteta i Son Duran (Sant Joan)
  • Es Maiol (Artà)
  • Sabó (Montuïri)
  • Son Ripoll (Montuïri)
  • Mainou (Porreres)
  • Sa Vinyeta (Binissalem)
  • Ses Amitges i Ca’n Montserrat (Estellencs)
  • Viver Bio Estel de Llevant (Manacor)
  • Son Vell (Son Macià)
  • S’Aljub des Voltors (Son Macià)
  • Es Garrovers a Son Negre (Felanitx)
  • Sa Teulera (Manacor)
  • Son Pou Nou i Son Fangos (Vilafranca i Manacor) ;
  • Son Ajaume Nou i Sant Jordi (Palma)

L’Associació de Varietats Locals de les Illes Balears és una entitat sense ànim de lucre que fa feina pel foment de la conservació i producció de varietats locals. Està formada per més de cent socis, entre els quals majoritàriament hi ha pagesos professionals però també pagesos aficionats i tècnics. L’Associació forma part de Red de Semillas, xarxa d’entitats que tenim com a objectiu promoure l’ús, la producció, el manteniment i la conservació de la biodiversitat agrícola a les finques del pagesos i en els plats dels consumidors, ja que la pèrdua de recursos genètics provinents de l’agricultura i la ramaderia ha desaparegut en un 75% durant el darrer segle, segons dades de la FAO.

Des de l’any 2012, l’Associació Varietats Locals està donada d’alta en el CBPAE com a elaborador 0940E, el que garanteix la producció de la llavor, la neteja i l’envasat s’ha fet seguint les pautes de la normativa que regula la producció agrària ecològica. D’altra banda, des de l’hivern del 2017, l’AVL té signat un conveni amb el Viver Bio d’Estel de Llevant a través del qual l’entitat duu a terme el procediment de producció, selecció i neteja de la llavor d’hortalissa i llegum de les varietats locals.

Aquesta iniciativa pretén multiplicar, dispersar i donar a conèixer les varietats locals i fer-les arribar a tanta gent com sigui possible. Per això, es demana una donació econòmica a les persones interessades, una quantitat que es destina a fer front a les despeses de l’associació i finançar projectes relacionats amb la biodiversitat cultivada.