Ingredients
Per a 6 persones

De la merenga:

  • 6 blancs d’ou
  • 100 g de sucre
  • un polsim de sal

De la crema anglesa:

  • 1 litre de llet
  • 6 vermells d’ou
  • 40 g de farina de blat de moro (Maizena)
  • 90 g de sucre
  • 1 branqueta de canyella
  • la pell d’una llimona ratllada

Del caramel:

  • 40 g de sucre
  • 20 g d’aigua
  • unes gotes de suc de llimona

Preparació:
Posau la llet al foc (reservau-ne una tasseta) amb la pell de llimona i la canyella. Quan alci el bull, abaixau el foc i deixau-la infusionar mentre preparau la merenga.

Separau els blancs dels vermells. Posau els blancs dins un bol amb el pessic de sal i pujau-los amb la batedora elèctrica de barnilles. Quan ja siguin consistents, incorporau-hi el sucre per tandes i continuau batent la merenga fins que sigui molt, molt ferma.

Tornau a posar la llet al foc. Eliminau-ne la canyella i la pell de llimona. Quan torni a alçar el bull, abaixau el foc al mínim i coeu-hi la merenga a cullerades. Ha de coure 2-3 minuts i heu de girar cada cullerada perquè es cogui bé de les dues bandes. Així com tengueu les cullerades cuites, treis-les de l’olla i dipositau-les dins una safata gran, damunt un pedaç o un full de paper absorbent perquè hi degotin.

Posau la farina de blat de moro dins un recipient. Abocau-hi damunt la tasseta de llet que havíeu reservat i deixau reposar la mescla durant cinc minuts. Remenau bé perquè es dissolgui la farina i assegurau-vos que no hi queda cap grumoll. Abocau la preparació dins una cassola. Afegiu-hi el sucre, els vermells d’ou i la llet que heu fet servir per coure la merenga a través d’un colador fi per eliminar possibles miques. Posau la cassola al foc mitjà i remenau la preparació constantment amb una batedora manual de barnilles fins que comenci a espessir-se.

Abocau la crema anglesa dins un recipient gran (o dins 6 recipients individuals). Distribuïu-hi les cullerades de merenga cuita.

Preparau ara el caramel: posau dins una paella petita el sucre, l’aigua i el suc de llimona. Feis coure el conjunt fins que el sucre prengui color melós i abocau-lo damunt la merenga.

Nota:
Preparau el plat poc temps abans de servir-lo. Podeu presentar-lo a taula encara tebi o a temperatura ambient. Perd molt quan ha passat per la gelera, sobretot l’aspecte.