Ingredients:

8 calamarsos

1 ceba grossa

Molla de pa sec

½ kg carn trinxada meitat porc i meitat vedella, segons necessitat, o bé només de porc

1 o 2 ous durs (aproximadament)

Un grapadet de pinyons

All

Julivert

Sal

Pebre

Oli d’oliva verge extra

Escuradents

 

Per al sofregit:

1 ceba grossa

1 tomàquet ratllat

1/2 copeta de vi ranci

Sal

Oli d’oliva verge extra

 

Per la picada:

Un grapat d’ametlles

Un grapat de pinyons

1 gra d’all

Julivert

Xocolata negra

 

 

Elaboració:

En primer lloc, netegem els calamars, en separem les aletes i les potes i les trinxem.

A continuació, barregem la carn amb les potes i aletes i ho sofregim tot plegat amb la ceba. Quan ho tinguem llest, hi barregem els ous durs, l’all i julivert, la molla de pa remullada i uns quants pinyons. (Hi ha qui també hi posa panses). Salem i empebrem.

Omplim les bosses dels calamars amb aquest farciment i els tanquem amb un escuradents. No hem d’omplir-los massa, ja que al coure el calamar pot reduir una mica el seu tamany i això podria fer que es trenqués.

Un truquet: Si li donem la volta al calamars, no ens cal l’escuradents.

A part haurem fet un sofregit a la manera tradicional (a poc a poc i bona lletra)  amb la ceba i el tomàquet, afegint-li una mica de vi ranci i deixant-lo reduir.

Saltem una mica els calamars en una cassola, a foc baix, i a continuació hi tirem el sofregit i una mica d’aigua, deixant-ho coure uns 30 minuts. Seguidament hi posem la picada i ho deixem uns minutets més.

Nota: Si ens sobra farciment, en podem fer mandonguilles (pilotes).

Nota: Si ens sobra farciment, en podem fer mandonguilles (pilotes).