Ingredients

De la pasta:

– 110 g d’oli d’oliva
– 120 g d’aigua
– 160 g de saïm a temperatura ambient
– Farina fluixa (la que prengui)

Del farciment:

– 2 quilos de cebes novelles
– Sobrassada
– Sal
– Pebre bo
– Oli d’oliva

Preparació

Dins un recipient fondo mesclau l’oli, el saïm i l’aigua. Anau afegint farina i mesclant amb les mans fins que us quedi una pasta que es pugui treballar bé. Per comprovar que està al punt, empolvorau amb farina la superfície de treball, agafau una bolla de pasta, aprimau-la amb l’aprimador fins que quedi d’un gruix de devers 2 mm i provau d’estirar-la i doblegar-la sobre si mateixa. Si ho feis sense que es rompi la pasta i sense dificultat per manejar-la vol dir que està al punt. Si és massa fluixa, afegiu poc a poc més farina fins que es pugui treballar bé (anau amb compte de no abocar-ne massa d’un cop, perquè si en té massa és igualment difícil de manejar). Quan tengui la textura adequada, deixau-la reposar almenys mitja hora tapada amb un pedaç mentre preparau la ceba.

Pelau les cebes i tallau-les a la juliana. Ara, matau la ceba: posau-la dins una pella fonda antiadherent al foc mínim, sense oli ni res més, tapada, i manteniu-la al foc, remenant de tant en tant, fins que es reblaneixi una mica. El procés pot durar 15 o 20 minuts, segons la potència del foc. Ara, treis-la de la pella i posau-la a degotar dins un colador fins que es refredi quasi del tot. Mentrestant, feis 24 trossets de sobrassada de la mida d´una avellana petita. Quan la ceba hagi refredat, posau-la dins un bol i trempau-la amb oli, sal i pebre bo. Remenau-la bé amb les mans i tastau-la per comprovar que estigui bé de sal. Ara ja podeu començar a fer els cocarrois: agafau un tros de pasta i aprimau-lo amb l´aprimador.

Donau-li forma de cercle. A la part central abocau-hi una bona cullerada de ceba, dos trossets de sobrassada i un poc més de ceba damunt. Tancau el cocarroi amb molta cura prement els extrems de la pasta amb els dits perquè el farciment quedi ben tancat i no banyi els extrems. Tallau el tros de pasta que sobra amb unes tisores de cuina, aprimau els extrems amb els dits i formau un cordó a fi de tancar-los bé perquè no en surti la ceba en enfornar-los. Quan tengueu la llauna quasi plena, enceneu el forn a 180º. En tenir la llaunada a punt, enfornau-la. Han de coure entre 30 i 40 minuts. En veure que són ben dauradets, treis la llauna del forn i deixau-los refredar a temperatura ambient.

Nota:
És normal que facin un poc de suc en coure. No passa res.