Ingredients:
Per a 8-10 persones

  • 1 quilo de peix blanc (pot ser congelat)
  • unes branquetes de julivert
  • 1 all
  • 4 grells (cebes tendres)
  • 1 tomàtiga mitjana madura
  • 4 ous (o tres si són molt grossos)
  • 200 g de llet
  • 35 g de farina de blat de moro (Maizena)
  • oli d’oliva
  • sal
  • pebre bo
  • mantega per untar el motlle
  • maionesa i envinagrats per decorar

Preparació:

Untau un motlle de plum cake amb mantega. Posau el peix dins una olla amb aigua que el cobreixi. Afegiu-hi l’all esclafat amb la pell i el julivert ja net. Posau l’olla al foc i feis bullir el peix fins que sigui tendre (depèn de la mida: entre 10 i 15 minuts). Colau-lo (no tireu el brou, que us servirà per a un arròs de peix). Deixau-lo refredar.

Quan sigui tebi, treis-ne la pell i les espines i triturau la polpa.

Netejau els grells i picau ben fines les parts més blanques. Ratllau la tomàtiga.

Posau una paella gran al foc amb un poc d’oli d’oliva. En ser calent l’oli, abocau-hi el grell, salpebrau-lo i sofregiu-lo al mínim durant 3 minuts. Incorporau-hi ara la tomàtiga ratllada i coeu el conjunt durant 3 minuts més. Abocau-hi ara el peix i remenau bé perquè es mesclin tots els ingredients. Afegiu-hi la farina de blat de moro i la llet. Coeu el conjunt fins que la mescla es desprengui de les voreres de la paella quan remenau. Comprovau el punt de sal i rectificau si fos precís. Abocau la preparació dins un altre recipient perquè refredi més aviat.

Enceneu el forn a 180º.

Quan la mescla sigui tèbia, incorporau-hi els ous remenats com per fer truita. Mesclau bé el conjunt i abocau-lo dins el motlle.

Enfornau el pastís i coeu-lo durant uns 40 o 50 minuts. Punxau el centre amb un escuradents per comprovar que és cuit. N’ha de sortir eixut. Deixau refredar el pastís completament i guardau-lo a la gelera durant tres o quatre hores com a mínim. Desemmotllau-lo, untau-lo amb maionesa i decorau-lo amb els envinagrats al vostre gust.