Ingredients:
(Per a 2 llaunades)

De la pasta:

  • 250 g de saïm
  • 250 g de sucre
  • 4 vermells d’ou
  • 800-850 g de farina (depèn de la mida dels ous)
  • 60 g de suc de taronja
  • 30 g de xerès dolç
  • 30 g d’oli d’oliva

Alternatives de farciment:

  • confitura de cabell d’àngel
  • confitura d’albercoc
  • crema
  • codonyat
  • brossat (ensucrat i mesclat amb un vermell d’ou i pell de llimona ratllada)

Preparació:

Per fer la pasta, posau dins un bol el saïm (no ha de ser fred de gelera, sinó a temperatura ambient) amb el sucre i mesclau bé amb les mans. Afegiu-hi ara els vermells d’ou, el suc de taronja, el xerès i l’oli i remenau fins que la preparació sigui homogènia. Anau incorporant la farina i pastant. No n’afegiu més fins que s’hagi begut l’anterior. Quan hagueu incorporat tota la farina us quedarà una pasta fina i manejable. Feis-ne una bolla i deixau-la reposar una hora a temperatura ambient (això es important!).

Per muntar cada rubiol, agafau un tros de paper sulfuritzat, preniu un tros de pasta i aprimau-lo amb l’aprimador fins que sigui d’un gruix com el que es veu a la fotografia. Amb un motlle rodó per tallar pastes, formau el cercle. Farciu-lo del que us agradi. Doblegau la pasta amb ajuda del full de paper. Segellau les voreres perquè no surti el farciment i col·locau-lo damunt una llauna folrada amb paper sulfuritzat. Quan tengueu una llaunada a punt, enceneu el forn a 170º. En ser calent enfornau-la i coeu els rubiols durant 25-35 minuts, fins que siguin dauradets.

Treis la llauna del forn i deixau-los refredar. No els tragueu de la llauna fins que siguin ben freds. En el moment de servir-los, ensucrau-los amb sucre en pols.

Nota:

Amb aquesta quantitat de pasta i de mida mitjana (ni massa grans, ni massa petits), us en sortiran devers 28 (dues llaunades).