Ingredients
Per a la tòfona
- 170 g de xocolata negra trossejada
- 25 g de mantega
- 200 ml nata per muntar
- 1 cullereta de xile en pols (caiena, jalapeño, pasilla … el que més us agradi, però que sigui coent)
- 1 cullerada de whisky (o rom, o conyac, o vodka… el que més us agradi)
Per arrebossar la tòfona
- Cacau en pols sense sucre
Per al xile caramel·litzat
- 200 g de sucre
- 250 ml d’aigua
- 2 xiles vermells, sense llavors
Elaboració
Primer prepararem els xiles caramel·litzats. Per això, tallem els xiles en tires fines. Posem a bullir el sucre i l’aigua en un cassolí. Quan hagin bullit durant 1 minut hi afegim les tires de xile, baixem la temperatura i ho deixem cuinar durant 25 minuts. Si ho fem al vespre,
deixarem els xiles dins el cassolí amb l’almívar durant tota la nit.
L’endemà, escalfarem una mica el preparat i traurem les tires de Xile. Les posem una a una sobre un paper per a forn, i les deixem assecar.
Per a les tòfones, també necessitem preparar amb prou temps, de manera que el meu consell és preparar els xiles caramel·litzats el vespre anterior, i les tòfones també, perquè així tots dos preparats estaran tota la nit reposant.
Per a les tòfones, fonem la xocolata, la mantega, la nata i el xile en pols en una olla, amb cura a no cremar-lo. Quan s’hagi fos la xocolata
hi afegim el whisky, remenem bé i ho traiem del foc. Deixem refredar i ho posem una estona a la nevera fins que refredi. Quan estigui fred, ho traiem del frigorífic i ho batem amb una batedora elèctrica, no pujarà com quan pujem la nata per muntar, però una mica si ho farà. El passem a un recipient amb tapa o el tapem amb film però que toqui la superfície de la xocolata, que no quedi aire dins. I el deixem tot el vespre a la gelera.
Amb una cullereta o amb les mans formem les tòfones. Les arrebossem amb el cacau, i les posem sobre una safata, les tornem a deixar a la nevera fins que s’endureixin. Després les guardem en un recipient. Per acabar, hi afegim unes tires de xile caramel·litzat.