El catedràtic en nutrició Abel Mariné i la periodista Imma Amadeo sintetitzen més de vint anys de feina en l’obra El gran llibre de la nutrició, una guia que combina equilibradament les vocacions didàctica i científica.
L’objectiu global d’El gran llibre de la nutrició és contribuir a aportar criteri, racionalitat i bases científiques a les discussions actuals sobre la nutrició humana, no s’estalvia els debats més candents i no cau en correccions polítiques pseudocientífiques. El llibre d’Abel Mariné i Imma Amadeo es vol convertir en un marc de referència per a qualsevol que estigui interessat en l’alimentació.
L’editorial Comanegra és encarregada de publicar aquesta de més de set-centes pàgines estructurades en dos blocs: un primer bloc amb els aspectes més generals del bon menjar, amb les bases de la composició d’aliments i els fonaments de la nutrició, i un segon bloc, el més extens, que desplega tots els grups d’aliments segons descripció, composició, valor nutritiu, formes de presentació i consells de consum i conservació. Al final de cada grup d’aliments s’hi mostren preguntes i respostes reals fetes a Mariné al llarg de tants anys d’investigació acadèmica i col·laboracions en mitjans de comunicació.
Tot i ser una obra enciclopèdica cal dir que el llibre permet fer una lectura àgil, especialment en un moment de màxima urgència pel que fa a la consciència alimentària.
Els autors
Els autors remarquen que amb l’obra volen “contribuir a fer que els lectors tinguin informació correcta a l’hora de triar”, lliurement però amb coneixement de causa, el que mengen i com ho mengen. La idea de fer aquest llibre ve de lluny. Va prenent forma quan els autors, als anys noranta, col·laboraven als programes radiofònics de Josep Cuní, a COM Ràdio i Ona Catalana, com a guionista (Imma Amadeo) i divulgador (Abel Mariné) sobre alimentació i nutrició. La bona entesa, el treball en comú i la participació durant tots aquests anys en programes de ràdio, televisió —sobretot a TV3— i premsa escrita —especialment a El Punt Avui— han permès acumular material que ara es presenta ordenat en forma de llibre”.
Abel Mariné és el principal mestre de la nutrició catalana de les últimes dècades. Un savi com n’hi ha pocs i un divulgador de primera línia. Quan les dietes saludables o la sostenibilitat ecològica tenien ben poc protagonisme mediàtic, Mariné ja bregava en mitjans com TV3 o COM Ràdio per fer agafar consciència sobre qüestions bàsiques de l’alimentació. Catedràtic de Nutrició i Bromatologia i Professor emèrit de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Ha exercit la docència a les Universitats de Barcelona (1969-73 i des del 1982) i de Salamanca (1973-1982). Fou també director general d’universitats del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (1986-90), vicepresident de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya (1991-93) i president de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (1984-89 i des del 2012). Rebé la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (2001) i és membre d’honor de l’Academia Española de Nutrición y Ciencias de la Alimentación i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (2003). Ha estat també membre del Quadre d’Experts en Seguretat dels Aliments de l’Organització Mundial de la Salut (1984-88) El 2012 fou guardonat amb el Premi Ramon Turró del Centre Català de la Nutrició, i el 2016 compartí amb Claudi Mans la distinció de la Universitat de Barcelona a les millors activiats de divulgació científica.
En aquest llibre s’ha confabulat amb la periodista Imma Amadeo, col·laboradora habitual a tants mitjans de comunicació, per estructurar el gran llegat dels seus coneixements. Llicenciada en Filologia Catalana per la UB (1992) i en Periodisme per la UPF (1994). Cap de comunicació de Maristes Catalunya (des del 2015) i professora de Tècniques del Periodisme Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra (professora associada des del 2002).