El cuiner Andreu Moreno Castellano, responsable dels fogons del restaurant de l’Hotel Barefoot de Portocolom, ha estat triat per representar les Illes Balears a la gran final del II Campionat Nacional desTAPA els Llegums, que se celebrarà el 28 d’abril vinent a Valladolid. Ho farà amb una proposta molt especial, que ha batiat com a ‘Tupé Cado‘, on el cuiró llueix amb llum pròpia en la seva versió més creativa.
Andreu Moreno explica que la seva recepta té brou de bullit amb un toc de coent que incita a continuar menjant, seguit d’un serrell (tupé) de briox farcit de les carn del brou, morcilla i cornes, amb praliné de ciurons (de Pedrosillo).
Aquest certamen gastronòmic està patrocinat per Tierra de Sabor, i té com a objectiu donar valor als llegums de Castella i Lleó com un ingredient d’excel·lència i enorme versatilitat culinària. La presentació oficial del campionat va ser el mes de febrer passat al restaurant Omeraki by Alberto Chicote (Madrid).
Moreno s’haurà d’encarar a 16 cuiners d’arreu de l’Estat espanyol, un per cada comunitat autònoma. La selecció de finalistes ha resultat una combinació del vot popular (50%) i la valoració del comitè professional del campionat (50%), tenint en compte aspectes com l’entitat gastronòmica de cada proposta i el compliment del reglament oficial. Els participants són els següents:
Comunitat autònoma | Concursant | Restaurant | Nom de la tapa | Llegums protagonistes |
Andalusia | Daniel Redondo Reche | Quillo Cocina Flamenca | Esto son lentejas… | Lenteja de Tierra de Campos IGP |
Aragó | David Lorente Blasco | Nola Gras | Ramensillo | Garbanzo de Pedrosillo MG |
Astúries | Mario Fernández Argüelles | TC 28 Beber y Comer | Zamora-París-Bombay | Garbanzo de Fuentesaúco IGP |
Canàries | Jorge González Carballeira | Olivo Corso | Roca Vieja | Garbanzo de Fuentesaúco IGP |
Cantàbria | Mónica Calderón Cruz | Restaurante La Pradera | Cocido Montañés a Nuestra Manera | Alubia de la Bañeza-León IGP |
Castella i Lleó | Jorge Asenjo Quevedo | Restaurante Barro Asador | Conejo y Legumbres de Castilla y León | Garbanzo de Valseca MG, Judión de la Granja MG |
Castella – la Manxa | Bartolomé Lozano González | Arrocería Puerta de Madrid | Bocado de judiones con Perdiz Roja y Galleta de Garbanzos | Garbanzo de Pedrosillo MG, Judión de la Granja MG |
Catalunya | Francisco Javier González Macía | Hotel Can Boix de Peramola (Slow Life Hotels) | Llegums Donut | Alubia de la Bañeza-León IGP, Garbanzo de Pedrosillo MG |
Comunitat de Madrid | Iñaki Rodaballo | Restaurante Latxaska Etxea | Garbantojo | Garbanzo de Fuentesaúco IGP |
País Valencià | Aitor Martínez Ros | Can Ros Restaurante | Vaja Llenties, Tronco | Lenteja de Tierra de Campos IGP |
Extremadura | Alberto Montes Pereira | Restaurante Atrio | Tierra de Sabor | Garbanzo de Pedrosillo MG |
Galícia | Diego Hernán Reyna | Cervecería Central Park | Baklava de Laconada y Garbanzos Crujientes | Garbanzo de Fuentesaúco IGP |
Illes Balears | Andrés Moreno Castellano | Hotel Barefoot | Tupé Cado | Garbanzo de Pedrosillo MG |
La Rioja | Miguel Espinosa Ciordia | Restaurante El Albergue | La Alforja | Alubia de La Bañeza-León IGP |
Múrcia | Alberto Novo Sánchez | La Tapeoteca | Judión de La Granja, Caballa e Hinojo | Judión de la Granja MG |
Navarra | Sonia Zaratiegui Sagardoy | Bar Nuevo Hostaf | Braus Llegums | Lenteja de la Armuña IGP, Alubia de La Bañeza-León IGP, Garbanzo Pedrosillo MG |
País Basc | Juan García Domínguez | Restaurante Dolar | Viatge de Fuentesaüc | Garbanzo de Fuentesaúco IGP |