/

Antònia Ferriol i Toni Llinàs, Medalles d’Or 2025 de la IGP Sobrassada de Mallorca

Els productors de sobrassada esbossen un full de ruta centrat en la qualitat del Porc Negre, el mercat i la formació

El consell regulador de la indicació geogràfica protegida (IGP) Sobrassada de Mallorca ha lliurat els reconeixements anuals a les persones que contribueixen al coneixement i difusió de l’embotit per antonomàsia de l’illa. Aquest 2025, les medalles d’or han estat per a Antònia Ferriol i Toni Llinàs.

El lliurament dels reconeixements s’ha fet en el marc de la reunió anual del consell regulador de la Sobrassada de Mallorca, celebrat el divendres 10 d’octubre a l’hotel GPRO Valparaíso de Palma.

Els guardonats de 2025

Antònia Ferriol Morey, nascuda a Sineu, filla i néta de mercaders i de dones carnisseres, fa més de 50 anys que es dedica a la Sobrassada de Mallorca. Va entrar molt jove al negoci familiar, va assumir la direcció d’Embotits Ferriol, CB després de la mort de son pare el 1985 i, el 1994, va homologar la fàbrica davant la Comunitat Econòmica Europea i va inscriure l’empresa a la IGP Sobrassada de Mallorca (núm. 38). Ha donat suport activament al Consell Regulador durant gairebé dues dècades com a vocal suplent, i ha impulsat el sector. El 2016 es va jubilar formalment i va donar el relleu al seu fill amb la creació d’Embotits Ferriol, SL, encara que continua vinculada com a sòcia. És la primera dona que ha obtingut aquest guardó en els 30 anys d’història de la IGP Sobrassada de Mallorca.

Toni Llinás va fer la seva trajectòria al negoci familiar fundat el 1955 i, amb només 20 anys, ja elaborava sobrassada per als seus clients; el 1976 va crear Productes Carnis de Manacor i el 1982 va ampliar els assecadors i hi va incorporar la tecnologia més avançada. Impulsat per la millora contínua, va col·laborar amb el Departament de Química de la UIB en projectes de R+D i, el 1987, va estendre la comercialització a la península, la qual cosa va contribuir al reconeixement de la sobrassada mallorquina. Amb la creació de la IGP Sobrassada de Mallorca, es va adherir com a elaborador a les dues categories (Sobrassada de Mallorca i de Porc Negre) i va passar a ser membre actiu del Consell Regulador, del qual va ser president entre 1999 i 2000, etapa en què es va implantar el sistema de qualitat i es va facilitar el relleu posterior a Mateu Castelló. El 2005 va construir una nova planta a Binissalem dedicada en exclusiva a la sobrassada i, des del 2020, presideix el Comitè de Parts del Consell, que garanteix imparcialitat i compliment normatiu.

Durant la reunió de la IGP Sobrassada de Mallorca, Andreu Palou, president d’aquesta entitat, ha destacat que “enguany ha començat a funcionar la Càtedra Sobrassada de Mallorca, la qual ha impulsat dues accions excel·lents, d’una banda la Jornada Nous reptes en alimentació, activitat física i salut; i per altra banda, el curs de postgrau en forma de microcredencial universitària, finançada per la Comunitat Europea, sobre alimentació saludable i anàlisi sensorial, aplicat a la Sobrassada de Mallorca, en què s’han format i acreditat professionals del sector alimentari, especialment els de les principals empreses elaborades europeu”.

A més a més, Antònia M. Torres, gerent de l’IGP Sobrassada de Mallorca, i Sílvia Terradas han presentat el projecte de revisió del Reglament de Porc Negre Mallorquí, un full de ruta orientat a millorar la rendibilitat del sector sense perdre l’essència del producte.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat