/

Detingudes tres persones per adulterar oli d’oliva a Mallorca

La Guàrdia Civil ha detingut a Mallorca tres persones com a presumptes autors dels delictes d'estafa, contra la propietat industrial i falsificació de certificat

La Guàrdia Civil ha detingut a Mallorca tres persones com a presumptes autors dels delictes d’estafa, contra la propietat industrial i falsificació de certificat, tot això relacionat amb l’envasament, la distribució i la venda d’oli d’oliva.

La denúncia inicial la va interposar a final de 2020 el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) després de les visites de control que varen fer a les instal·lacions de les persones detingudes. Després, el passat mes de gener la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Polítiques de Sobirania Alimentària, va sol·licitar la col·laboració del Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (SEPRONA) a les Balears, per seguir l’activitat que duien a terme les persones que s’han detingut, ja que es tenien indicis d’una manipulació fraudulenta de l’envasament, la distribució i la venda d’oli d’oliva verge extra i de l’oli d’oliva verge extra ecològic.

A partir d’aquest moment es va iniciar una investigació per part del SEPRONA, en la qual s’han controlat de manera exhaustiva les activitats dels suposats autors. Aquests darrers tenien establerta una xarxa de clients als quals distribuïen i comercialitzaven oli d’oliva en les modalitats verge i ecològic, i afirmaven que el seu producte procedia íntegrament d’oliverars de les Illes Balears.

Com a resultat de les investigacions i les inspeccions realitzades juntament amb inspectors del Govern de les Illes Balears, s’ha demostrat que el producte final distribuït pels arrestats no provenia íntegrament del producte local, fet que provocava que el client final es pensàs que comprava un oli d’alta qualitat i exclusiu, quan la realitat era que aquest producte tenia una qualitat molt inferior, fins i tot es barrejava amb oli de gira-sol i amb altres de menor qualitat.

Durant la investigació s’han dut a terme inspeccions a Jaén i Cadis, com també a Eivissa. Com a resultat d’aquesta operació, s’han confiscat devers 4.000 litres d’oli, i se n’ha impedit la distribució entre els consumidors finals, així s’ha evitat continuar l’engany.

Des del consell regulador de la denominació Oli de Mallorca han emès un comunicat en el qual aplaudeixen les diligències policials per acabar amb aquest frau i recorda que la denominació ‘oli d’oliva verge extra’ únicament pot ser aplicada als sucs d’oliva de la màxima qualitat.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

code

 

Latest from Actualitat