/

El menorquí Pau Sintes Juanico, millor cuiner jove d’Europa

Un jurat internacional, format per cuiners professionals i especialistes, ha destacat la recepta que ha presentat al concurs

Pau Sintes Juanico ha estat proclamat com el millor cuiner jove d’Europa 2022. Ha guanyat aquest premi amb la recepta batejada com a Albergínies a l’Estil de Menorca: Simple i Complex, que ha guanyat el cor del jurat internacional presidit pel xef Espen Laumann, guanyador de l’edició 2021 de la regió amfitriona, Trondheim-Trøndelag (Noruega), regió europea de la gastronomia premiada 2022.

Sintes va presentar un plat vegetarià amb l’albergínia com a ingredient base. Hi ha utilitzat totes les parts de la verdura combinades amb herbes autòctones de la costa menorquina com el fonoll marí i les tàperes, els vermells d’ou, el formatge DOP Maó-Menorca i la mel. Amb aquesta recepta ha volgut demostrar que amb productes locals i tradicionals es poden fer deliciosos plats vegetarians. El seu plat és una innovació de la recepta tradicional menorquina albergínies plenes (també anomenades barquetes d’alberginia).

El jurat va apreciar especialment l’explosió de sabors i la combinació increïblement innovadora de colors i textures. També han valorat l’interès de Pau per reduir el malbaratament d’aliments, la seva cura i atenció als detalls, per exemple utilitzant un plat d’elaboració local i el coneixement de les varietats vegetals locals.

Diane Dodd, presidenta de l’IGCAT, ha remarcat que “cal destacar que és la primera vegada que un plat vegetarià guanya aquest concurs; és un senyal encoratjador que les plantes comencin a recuperar el protagonisme a la cuina”.

La cuinera Špela Kuhel d’Eslovènia, regió europea de la gastronomia guardonada el 2021 ha guanyat el segon premi amb el plat Backed Cvičkov Stew, mentre que el tercer premi ha estat per al cuiner Ivar Follinglo Moe de Trondheim-Trøndelag, regió europea de la gastronomia guardonada el 2022 i el seu plat Innovation of Fårikål.

Nou finalistes d’arreu d’Europa
El concurs es va celebrar a l’institut Strinda de Trondheim els dies 11 i 12 de novembre de 2022 i va reunir finalistes de 9 regions europees de la gastronomia premiades com ara: Raúl Gisbert (Catalunya guardonada 2016); Beatriz Coelho (premiada Minho 2016); Oliver Sørensen (premi Aarhus-Dinamarca Central el 2017); Aikaterini Gonidaki (premiat a l’Egeu Meridional el 2019); Špela Kuhel (Eslovènia guardonada 2021); Rúben Lima (premiada regió de Coimbra 2021-22); Pau Sintes (Menorca guardonada 2022); Ivar Follinglo Moe (premi Trondheim-Trøndelag, Noruega 2022); i Pauline Place (premiat als Alts de França el 2023).

Un concurs per protegir l’alimentació, la cultura i l’art
El premi està convocat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Art i Turisme (IGCAT), que té com a objectiu empoderar les comunitats locals amb la sensibilització sobre la importància de protegir i promoure diferents actius regionals d’alimentació, cultura, arts i actius naturals com a part d’estratègies de desenvolupament i turisme sostenibles i equilibrades. Això és essencial per salvaguardar el nostre planeta, la salut, el benestar i les economies locals.

L’IGCAT és un institut sense ànim de lucre establert l’any 2012, que treballa amb consorcis regionals d’actors en els àmbits de la gastronomia, la cultura, les arts i el turisme. Va fundar el World/European Region of Gastronomy Award i és el secretariat oficial de les Plataformes World/European Regions of Gastronomy. A més, l’Institut ha desenvolupat l’European Young Chef Award, el World Food Gift Challenge, el Top Websites for Foodie Travelers Award i el Food Film Menu internacional.

El jurat internacional
El concurs ha estat format per un jurat internacional de xefs i experts presidit pel guanyador de l’European Young Chef Award 2021, el xef Espen Laumann, de Le Bistro (Trondheim, Noruega). També n’han format part el xef Paul Newman, de Thyme Deli & Bistro (Perthshire, Escòcia); el xef Sonakshi Kanoria, del restaurant Credo (Trondheim, Noruega); el xef Johan Rudsby, dels restaurants Nästgårds i Bua (Jämtland, Suècia); el xef Gaetano Verde, del restaurant Charleston (Sicília, Itàlia); i la doctora Diane Dodd, presidenta de l’IGCAT.

A més de les habilitats tècniques dels joves cuiners, el jurat ha valorat la seva creativitat, la seva capacitat per comunicar la història dels seus plats, com també la seva capacitat per reduir el malbaratament alimentari i els plàstics d’un sol ús a la cuina, així com per garantir un ús equilibrat de ingredients de carn/peix i verdures als seus plats.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat