Josep Grau va sentir l’impuls de tornar al seu origen des que va descobrir la seva passió pel vi. Va ser així com el 2003 es va assentar a Capçanes (Catalunya), municipi en el qual va adquirir la seva primera vinya per elaborar vins emparats a la denominació d’origen Montsant. Aquesta passió, 21 anys després, perdura i es torna més potent dia a dia. Ara, no sols atresora i recupera vinyes úniques a Montsant i elabora vins que reflecteixen l’entorn, sinó que també ho fa a la DOQ Priorat.
Entre els vins amb els quals recupera el patrimoni vitivinícola de la DO Montsant hi ha El Pas de l’Estudiant, que, segons paraules de Josep Grau, és fruit d’“un paratge de gran bellesa, a més de ser un dels més impactants del Priorat”. El nom de la vinya, que també dona nom al vi, té el seu origen en el camí que el creua per la seva part superior: un recorregut que feia diàriament a peu un nen de la Serra d’Almos fins a Capçanes per a anar a escola, a més de cinc quilòmetres.
La nota de tast per Josep Grau
El vi El Pas de l’Estudiant 2022 està elaborat amb un 90% de garnatxa peluda, un 7 % de carinyena i un 3% de garnatxa blanca. “En la copa, el vi mostra una presència etèria que ens embolica i ens omple d’aromes, fent present la fruita vermella que ens recorda les petites cireres del bosc que envolta el celler. A poc a poc, el vi creix fent-se absolutament gran, amb un equilibri meravellós.
És un vi pur, net i vibrant, que ens manté atents a la seva evolució en la copa i que desperta admiració en cada minut que passa, per la seva complexitat. En boca, té gran profunditat, una cirera final que ens transmet la dimensió de la seva concentració, plena de finor”.