/

Europa acordarà que l’origen de la mel ha d’estar clarament visible a l’etiqueta

També hi haurà canvis en l'etiquetatge de sucs de fruites perquè la informació sobre el contingut de sucre sigui més clara

La Unió Europea té previst aprovar una normativa per ajudar els consumidors a prendre decisions  de manera informada i de forma saludables sobre productes agroalimentaris, com ara la mel, els sucs de fruita, les confitures i les melmelades.

Per aquest motiu, membres de negociació del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea varen arribar a un acord polític provisional, aquest dimarts 30 de genersobre les normes de la composició, el nom, l’etiquetatge i la presentació de determinats productes alimentaris de l’esmorzar.

El motiu és que se sospita que una gran part de la mel importada de països no comunitaris està adulterada amb sucre i no s’ha detectat al mercat de la Unió Europea (UE).

Per contrarestar aquest frau i informar millor els consumidors, els negociadors dels òrgans europeus varen acordar obligar a indicar clarament en el mateix camp de visió que el nom del producte, els països d’on prové la mel, en lloc de només especificar-hi si prové de la UE o no.

També s’hi hauran d’indicar els percentatges de mel procedents d’almenys els quatre primers països d’origen. Si aquesta mel no representa més de la meitat del total de mel, cal indicar els percentatges per a tots els països.

Després dels estudis de viabilitat, i per limitar encara més el frau, la Comissió proposarà un codi d’identificació únic o una tècnica similar per poder localitzar la mel fins als apicultors. També es va acordar que s’hauria de crear una plataforma d’experts de la UE per recopilar dades per millorar els controls, detectar l’adulteració de la mel i oferir recomanacions per a un sistema de traçabilitat de la UE que permeti rastrejar la mel fins al productor o importador de la collita.

Sucs i confitura
Pel que fa als sucs, confitures i melmelades de fruites, la Comissió elaborarà un informe per valorar l’obligatorietat de l’etiquetatge de l’estat originari de la fruita utilitzada en un termini de 36 mesos des de l’entrada en vigor d’aquesta directiva, acompanyat d’una proposta legislativa si escau.

Per a les confitures i melmelades, la norma general serà que s’hauran d’utilitzar almenys 450 grams de fruita per produir 1 quilo de melmelada i melmelades (500 grams per a la confitura extra) d’alta qualitat.

A partir de la proposta del Parlament, també es va acordar que l’etiqueta “només conté sucres naturals” s’hauria d’autoritzar per als sucs de fruites. A més, per satisfer la demanda creixent de productes baixos en sucre, es va acordar que els sucs de fruites reformulats es podran etiquetar com a “suc de fruites amb sucre reduït” si s’han eliminat almenys el 30% dels sucres naturals. No obstant això, els productors poden no utilitzar edulcorants per compensar l’efecte de la reducció del sucre sobre el gust, la textura i la qualitat del producte final.

Alexander Bernhuber, un dels ponents de la UE que ha negociat aquesta directriu, va remarcar: “Avui és un bon dia per a un etiquetatge més transparent. Estic especialment content que hem pres mesures per combatre el frau amb la mel. En el futur, les etiquetes frontals hauran d’indicar clarament els països d’origen també de les mescles de mel i s’ha establert la necessitat d’un sistema de traçabilitat de la mel a la UE. Aquestes iniciatives informaran millor als consumidors, i tant els apicultors com els consumidors estaran millor protegits de la mel adulterada”.

Properes passes
L’acord encara ha de ser adoptat pel Parlament i el Consell. Una vegada s’hagi adoptat la nova llei, es publicarà al Diari Oficial de la UE i entrarà en vigor 20 dies després. Els països de la UE hauran d’aplicar les noves normes dos anys després de l’entrada en vigor.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat