/

Guillem Méndez, Can Ripoll i Gérard Tétart, Premis Gastronòmics de Mallorca 2021

APEGIB ha lliurat aquest dissabte els Premis Gastronòmics de Mallorca, en el marc de la Fira d'Alcúdia celebrada i amb el suport de l'Ajuntament d'Alcúdia

L’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears (APEGIB) ha lliurat aquest dissabte els Premis Gastronòmics de Mallorca, en el marc de la Fira d’Alcúdia i amb el suport de l’Ajuntament d’Alcúdia.

El Premi Crítica Gastronòmica 2021 ha estat per a  Guillem Méndez del restaurant El Olivo (Deià), de qui s’ha destacat la seva cuina  honesta, amb el producte de Mallorca per bandera, tot i que també ha usat els aliments de fora que destaquen per ser excel·lents, un cuiner que sempre és atent a les noves tècniques de cocció i elaboracions, amb un estil clàssic i elegant fan que sigui un dels cuiners de referència de l’illa.

APEGIB també ha guardonat el Celler Can Ripoll d’Inca amb el Premi Caty Juan de Corral 2021 que la família Gual regenta des de fa més de mig segle, una fonda on hi trobam alguns dels plats més representatius de la cuina tradicional de Mallorca.

Finalment, l’associació ha volgut fer un reconeixement especial al cuiner Gerard Tetart per la seva trajectòria, que el 1974 va agafar  el comandament del restaurant Ses Rotges de Cala Rajada, amb el qual tres anys més tard li van atorgar la primera estrella Michelin de Mallorca.

Els membres d’APEGIB que hi han estat presents són Bep Al·lès, Lola Olmo, Margalida Socias i Josep Maria Natta.

A continuació teniu més informació dels premiats:

Premi Crítica Gastronòmica 2021. Guillem Méndez del restaurant El Olivo (Deià)

Hi ha persones que estan destinades a una professió, a un ofici. Quan tenia dotze anys, Guillem Méndez (Sóller, 1968) volia ser cuiner perquè sa mare, Maria, ho era, al restaurant del seu oncle, el Mirador de ses Barques. Ella, que en Pau descansi, va intentar que el seu fill no es dedicàs als fogons i, amb aquesta finalitat, el va posar durant tres mesos d’estiu a escurar al restaurant Las Olas, de Joan Vicens. Ella es pensava que Guillem voldria anar a la platja amb els amics i que avorriria la idea de ser cuiner i, així, continuaria estudiant i faria una carrera universitària. Tot i els esforços, el tir li va sortir per la culata perquè Guillem Méndez va acabar estudiant el grau d’hosteleria de cuina a l’IES Juníper Serra amb Mestre Tomeu Esteva i Antoni Pinya i des de fa 21 anys és el cap de cuina d’El Olivo i del hotel La Residència de Deià, on treballa des de fa poc més de tres dècades.

A part d’aquestes dues grans figures, Tomeu Esteva i Antoni Pinya, hi ha hagut altres mestres que l’han influenciat, a més de Joan Vicens, que va morir ara fa quasi dos anys, hi ha Josef Sauerschell d’Es Racó des Teix (amb qui Guillem va començar a fer feina a El Olivo i amb qui va començar a tocar la nouvelle cuisine i va conèixer la cuina centroeuropea), el francès Raymond Blanc, amb qui va coincidir a Oxford, com també altres cuiners de Belmond a Itàlia, al Carib i a Mèxic. La seva cuina ha evolucionat segons la demanda que han tengut al mercat, però sempre ha estat honesta, amb el producte de Mallorca per bandera, tot i que també ha usat els aliments de fora que destaquen per ser excel·lents. Sempre atent a les noves tècniques de cocció i elaboracions, el seu estil clàssic i elegant fan que sigui un dels cuiners de referència. Enhorabona, Guillem!

Premi Caty Juan de Corral 2021. Celler Can Ripoll

Can Ripoll és un dels cellers més antics que romanen a Inca, i segurament a Mallorca. Situat en un edifici senyorial, va començar la seva història l’any 1768 com a celler de vi, on hi anaven els obrers d’Inca a fer un tassonet o a omplir les seves gerres.

Encara avui dia conserva les grans botes congrenyades de fusta i els estris de llautó que decoren les seves parets donen fe d’aquests origens. A partir de 1940, a Can Ripoll es va començar a servir també menjar. El negoci va passar per diverses mans fins que, l’any 1969, en Joan Gual i la seva dona, Catalina Gomila, varen agafar les rendes del celler. I sota la direcció de la família Gual, Can Ripoll va fer-se un nom a tota la comarca, per la seva especialitat en cuina mallorquina, que també combinen amb elaboracions més modernes. “Cuina local i sempre de temporada”, explica la seva fundadora, Catalina, que avui ens acompanya juntament amb la seva filla Antònia. Tenen clients que fa dècades que gaudeixen de les seva porcella, les sopes mallorquines, el llom amb col, el tumbet, les carxofes farcides de bacallà o arrebossades, llampuga amb pebres… i també de les paelles.

Actualment duen el negoci els tres fills dels fundadors, els germans Joan Miquel, Biel i Antònia Gual, i ja se pot dir que després de 53 anys de bona feina de la família Gual, hi haurà tercera generació, atès que el nét dels fundadors, també de nom Joan Gual com el padrí, ja hi fa feina a la cuina. Segur que encara en podrem gaudir per molts d’anys més de les seva cuina mallorquina de temporada i amb producte local.

Per tota aquesta trajectòria, l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears ha decidit entregar el Premi Caty Juan de Corral al Celler Can Ripoll d’Inca.

Recullen el premi Catalina Gomila i Antònia Gual

Reconeixement trajectòria. Gerard Tetart

Que avui lliurem aquest premi a Gérard Tétard és fruit d’un cúmul de casualitats. És el segon d’una família de 12 germans, i va ser l’únic que, alguna vegada, va aixecar la tapa de les olles del que es cuinava als fogons de ca seva. Així que els seus pares varen decidir enviar-lo a estudiar cuina. Les pràctiques les va fer a la pastisseria alsaciana d’un oncle mallorquí. Més tard, va acompanyar-lo a Cala Rajada per treballar a l’hotel d’uns coneguts. Aquest hotel era Ses Rotges. Un establiment que, un cop finalitzat el contracte, es va convertir en possibilitat de comprar el traspàs. Era l’any 1974 i Gérard gairebé no parlava castellà i gens de català. El dia de la firma, li van lliurar les claus i li van indicar com arribar a Manacor, on hi havia el mercat on comprar els productes.

Tres anys més tard, el 1977, li van atorgar la primera estrella Michelin de Mallorca. A l’any següent, va arribar Laurence, la que seria la seva esposa. Al següent, els infants. Després de 12 a 24 habitacions. Amb una mitjana de 80 comensals per vespre, tenien molt clar que l’important era que el client fos feliç. La seva cuina és una cuina honesta, sense artificis, amb l’ingredient com a centre del plat. El seu treball, el d’una persona íntegra i amb el caràcter del treballador incansable que ara gaudeix d’una jubilació més que merescuda! Enhorabona!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat