La Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA, ha organitzat una jornada amb representants i coneixedors de les denominacions d’origen (DO) de diferents zones dels Països Catalans. L’objectiu és donar conèixer la situació actual de la seva vitivinicultura, els reptes als quals s’enfronta i les seves estratègies de futur.
La cita tendrà lloc dia 9 de novembre a l’Institut d’Estudis Catalans (Barcelona). Serà una activitat presencial que tendrà emissió en directe que es podrà seguir a través de Youtube: https://youtube.com/live/EINkQ6hTU4k?feature=shareLa inscripció és gratuïta i s’ha de fer a través del formulari següent https://www.iec.cat/jornades/viti2023.asp
La jornada parteix del fet que els Països Catalans comparteixen el cultiu de la vinya i l’elaboració de vi. Des de fa més de dos mil anys es produeix vi en aquesta àrea de la Mediterrània, activitat lligada a la cultura, la gastronomia i al paisatge d’aquests territoris. Les condicions edafoclimàtiques idònies per a la viticultura donen lloc a una gran diversitat de terrers que permeten l’obtenció d’un gran ventall de diferents tipus de vins. Però, alhora, amb molts elements comuns i compartits al llarg de la història. Des de varietats de raïm i pràctiques agronòmiques fins a sistemes d’elaboració dels vins.
Salvador Puig, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), conduirà la jornada i la moderarà. Des de l’organització es remarca que en totes aquestes aquestes terres s’ha optat per vins de qualitat i, per aquest motiu, s’hi han creat i desenvolupat moltes denominacions d’origen, lligades a les diferents zones i a les característiques concretes de la seva vitivinicultura.
El programa és el següent:
- 9 h Inauguració de la jornada, a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA.
- 10 h «Evolució històrica de la vitivinicultura dels Països Catalans com a embrió de les nostres denominacions d’origen». Josep M. Puiggròs, enginyer agrícola, ICEA.
- 30 h «La vitivinicultura amb DO al Principat: situació actual i futura». Anton Castellà, secretari de la DO Catalunya.
- 10 h «La vitivinicultura amb DO al País Valencià: situació actual i futura». Joan C. Martín, enòleg, màster Tastavins, escriptor.
- 30 h Pausa i cafè.
- 11 h «La vitivinicultura amb DO a les Illes Balears: situació actual i futura». Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant.
- 30 h «La vitivinicultura amb DO a la Catalunya del Nord: situació actual i futura». Fabrice Rieu, Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló.
- 12 h Taula rodona amb els ponents.
- 30 h Torn obert de paraula.
- 45 h Cloenda, a càrrec d’Alba Balcells, directora general de l’INCAVI.
- 13 h Presentació dels vins que es tastaran al claustre. Montserrat Nadal, enòloga, ICEA.
- 15 h Tast de vins dels Països Catalans.