/

La collida d’oliva a Mallorca d’enguany disminueix un 78%

Per contra, aquest 2024 s'han registrat les millors dades de comercialització d'oli de l'illa

Olivicultors i elaboradors inscrits a la Denominació d’Origen (DO) Oli de Mallorca es van reunir dissabte a Algaida a la trobada anual que organitza el consell regulador que va comptar amb la presència de la consellera executiva de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Maria del Pilar Amate; el director general d’Agricultura del Govern de les Illes Balears, Fernando Fernández; el director general de Qualitat Alimentària i Producte Local, Joan Llabrés i el director insular de Promoció Econòmica, Álvaro Roca.

Amb la major part de tafones inscrites a la DO Oli de Mallorca a punt de donar per finalitzada l’actual campanya,  Joan Mayol, president del consell regulador, va poder fer balanç d’aquest 2024. D’una banda, Mayol va remarcar que s’han registrat les millors dades de comercialització des de la creació de la denominació d’origen, però, d’altra banda, va apuntar que serà el de la pitjor collita amb una disminució de fins al 78% en les entrades d’oliva respecte a la campanya de 2023.

Causes de la poca producció d’oliva
Si bé els elaboradors feien comptes que hi hauria una menor producció respecte de l’any passat a causa del mateix cicle biològic de l’olivera (és un arbre anyívol, que alterna un any d’esplet amb un altre de descans), altres factors com ara les alteracions provocades pel comportament inusual de les temperatures i la sequera, com també l’elevada presència de mosca de l’olivera han reduït encara més el volum d’oliva a recol·lectar.

Control de malalties a l’olivera
A la reunió, els assistents van poder conèixer l’oferta formativa relacionada amb l’olivicultura de la Universitat de les Illes Balears, gràcies a la Dra. Josefina Bota (professora titular de Producció Vegetal de la UIB) i Miquel A. Mas (professor d’Olivicultura i Eleotècnia), com també es donaren a conèixer els resultats preliminars de l’estudi per al control del fong ull de gall a Mallorca, que està desenvolupant la Conselleria d’Agricultura, a càrrec del Dr. Jaume Jaume (director de Desenvolupament de la Producció Agrària de l’IRFAP).

Per finalitzar, el consell regulador va fer lliurament de diplomes d’agraïment a les marques que dins l’any 2024 han obtingut guardons a certàmens que distingeixen la qualitat dels olis d’oliva verge extra en l’àmbit nacional i internacional:

  • Sa Cadernera(Medalla Gran Oro a l’International Awards Virtus i Medalla plata als Cinve i als premis Mezquita de Córdoba)
  • Treurer (medalles d’or al Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil, New York International Olive Oil Competition i Olive Japan International Extra Virgin Olive Oil; la seva puntuació a la Guia Iber Oleum com a primer classificat en fruitat mitjà i segona posició al Top 100 de la Guia EVooleum)
  • Oli de Santanyí (medalla d’or pel seu ecològic a Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil i al New York International Olive Oil Competition)
  • Son Moragues(Medalla Or categoria ecològic New York International Olive Oil Competition).

També es va fer el lliurament d’un diploma d’agraïment a la Dra. Josefina Bota i al Dr. Jaume Jaume, per la seva contribució com a investigadors i formadors i al Lucas Català com a representant del futur del col·lectiu d’olivarers. L’organització de la reunió anual ha comptat amb el suport econòmic de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación i el Fondo Europeo Agrícola de Desarrollo Rural.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat