L’esclata-sang a les Illes Balears, nou llibre

Aquest nou llibre que parla de la cuina, l'entorn i la tradició dels bolets.

Ja és a les llibreries la nova obra d’Antoni Pinya, Joan Carles Salom i Samuel Pinya, L’esclata-sang a les Illes Balears.

Aquest nou llibre que parla de la cuina, l’entorn i la tradició dels bolets. L’editor encarregat de publicar-lo és Lleonard Muntaner.

És una obra que fa mengera, visual i pràctica que parla de la figura de l’esclata-sang a la cultura mediterrània, les diferents espècies que hi ha, com també, les diferents propostes culinàries.

El llibre es presentarà dimecres dia 7 de gener de 2015, a les 19 h a Born de llibres (passatge de Sta. Catalina de Sena, 6, de Palma).

Podeu escoltar el programa ‘Balears fa ciència’ on parlen del llibre en aquest enllaç. (a partir del minut 7)

El llibre L’esclata-sang a les Illes Balears és un treball únic i monogràfic sobre l’esclata-sang, com a eix clau de la cuina, la biologia i la tradició de les nostres Illes i la cultura mediterrània. En aquest llibre hi trobareu un racó per conèixer i, sobretot, gaudir del bolet més apreciat del nostre poble, amb què podreu compartir i suggerir experiències culinàries, biològiques i tradicionals amb la vostra família i amics.

Sobre els autors del llibre L’esclata-sang a les Illes Balears

Antoni Pinya i Florit
Va néixer a Sóller l’any 1951. Ha dedicat la major part de la seva carrera professional a la docència en l’especialitat de cuina, des de l’any 1983 a l’antiga Escola Sindical d’Hoteleria de Palma. Posteriorment, va ser professor als instituts d’ensenyament secundari Juníper Serra (Palma), Joan Miró (Sóller) i Calvià, així com a l’Escola d’Hoteleria CAIB-UIB en els primers quatre anys d’existència, com a cap del Departament de Cuina.Al llarg de la seva trajectòria ha co·laborat en innombrables programes de televisió i ràdio, entre els quals destaca Cuinant bolets amb Toni Pinya, d’IB3 Televisió. Actualment condueix l’espai radiofònic Las recetas de Toni Pinya, cada setmana al programa Hoy por hoy Mallorca de la Cadena SER.Ha publicat desenes de llibres sobre gastronomia, entre els quals destacam: Cocina balear para su corazón, Cuinar amb tàperes, Cuinar amb oli d’oliva, La cocina del mar, La cocina mallorquina: el pescado, la cocina y el tiempo, Las setas de Baleares y su cocina, Cocinando con setas en Mallorca (volums I i II), Las setas en la cocina, El menjar blanc, Cocinando con setas (6 volums), Sobrasada de Mallorca: color y sabor, Sobrasada de Mallorca: sabores de cuchara, 18 Recetas maestras con sobrasada de Mallorca, Bartolomé Esteva: sus 100 mejores recetas.Fruit de la seva activitat divulgadora, ha obtengut diversos premis, entre els quals el Gourmand World Cookbook Awards Bordeus (França), pel llibre La sobrassada de Mallorca: cuina i cultura, com a millor llibre del món de cuina mediterrània escrit en llengua catalana l’any 2001; va quedar finalista del Premi Gastronòmic Pau Llull 2002; va obtenir la Medalla d’Or de l’Asso­ciació Nacional de Cuiners del Japó; també el Gourmand World Cookbook Awards Barcelona, pel llibre La sobrassada de Mallorca: color y sabor, com a millor llibre del món de cuina mediterrània escrit en llengua castellana l’any 2003, amb menció especial a la final.

Joan Carles Salom Tomàs
Va néixer a Palma l’any 1971. És biòleg, però dins la seva vessant més naturalista la micologia és la seva passió. Fa més de vint anys que es dedica a estudiar, catalogar i divulgar els bolets de les Illes Balears. Durant aquest període, ha publicat com a autor i coautor una quarantena d’articles i treballs a revistes i butlletins micològics, tant nacionals com internacionals.És coautor, amb el micòleg Josep Ll. Siquier, dels llibres Bolets de Mon­dra­gó (2007), Bolets d’Alzinar. Monument natural de les fonts Ufanes (2010) i Catá­logo de Hongos y Mixomicetos de las Islas Baleares (2013), on es recopilen totes les cites de fongs i mixomicets de treballs micològics referits a les Illes Balears des del 1812 fins al 2012. Com a divulgador, ha fet nombroses exposicions, itineraris i xerrades micològiques tant a Mallorca com a Eivissa. A més, s’ha especialitzat en l’estudi de Lepiota s.l., i ha participat des del 1998 en campanyes científiques com Flora Micològica Ibèrica (CSIC – Jardí Botà­nic de Madrid) i FMCB (campanyes de flora micològica a les Balears).És funcionari (tècnic superior) a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern Balear) i ha estat director del Parc Natural de Mondragó (2004-2005) i del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana (2012).

Samuel Pinya Fernández
Va néixer a Palma l’any 1979. És biòleg, investigador i apassionat de la natura en tota la seva extensió. Començà la seva trajectòria professional treballant a parcs zoològics de Mallorca fins que va crear el seu propi gabinet d’estudis ambientals, amb el qual treballa per a diferents administracions i empreses privades en la conservació, el seguiment i la divulgació de la biodiversitat de les Illes. Durant cinc anys (2008-2012) fou tècnic del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana a l’empresa extinta Espais de Natura Balear i actualment és professor associat d’Ecologia del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears.Ha publicat desenes d’articles a revistes científiques d’àmbit internacional, i ha centrat els seus estudis en espècies com el ferreret —sobre el qual el 2014 va defensar la seva tesi doctoral—, la tortuga mora, la tortuga mediter­rània, el mart, la geneta, les papallones nocturnes i diürnes i les espècies exòtiques amb caràcter invasor.Gràcies a la seva vocació per la divulgació, ha assessorat científicament en la gravació de documentals i reportatges de natura emesos a cadenes de televisió com Canal 4, IB3, TV3, TVE, 24h, Disney Channel o la BBC. Des del 2005 ha estat col·laborador de diferents programes d’IB3 Ràdio, com Ara per ara (presentat per Joan Monse) i Tassa i mitja (presentat per Noemí Garcies), i actualment ho és del Balears fa ciència (presentat per Enric Culat).Va entrar en el camp de la micologia des de ben petit gràcies al seu pare (Antoni Pinya i Florit) i més micòlegs (Josep Ll. Siquier Vicens o Joan Carles Salom Tomàs), amb els quals va aprendre —i encara aprèn— sobre la diversitat micològica de les Balears. Ha coordinat desenes de jornades micològiques, és coautor de nou llibres sobre cuina de bolets, tots publicats amb el Diario de Mallorca, i ha estat assessor científic i copresentador del programa Cuinant bolets amb Toni Pinya, d’IB3 Televisió.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat