El periodista i gastrònom Bep Al·lès presenta aquest volum de receptes de cuina antiga de Menorca

El periodista i gastrònom Bep Al·lès Salvà acaba de publicar un nou llibre: Les arrels de la cuina menorquina. Es tracta d’un recull de 120 receptes antigues de la cuina de Menorca.

Bep Al·lès s’ha servit de llibretes de cuina particulars, que han passat de generació en generació, per elaborar aquest nou llibre, el 25è que ha escrit; també de la seva família, com les elaboracions de l’àvia Irene Serra i Guida Monjo, qui a dia d’avui té 101 anys i, també de sa mare, Laura Salvà. Unes persones cabdals en la formació i trajectòria d’Al·lès perquè li ensenyaren a estimar la cuina menorquina. A més, hi ha receptes de la cuina senyorial de Ca n’Squella i de Can Saura Miret,, a més d’elaboracions de l’antiga Fonda Faner, de l’hotel Alfons III o de l’hotel Ses Set Voltes de Santandria, que el seu avi regentava.També hi ha plats de Ramon Cavaller i d’altres cuiners i estudiosos recuperades a través de l’associació Fra Roger, de la qual n’és un dels fundadors. També hi ha receptes del Manual de la cuynera menorquina, un manuscrit que es va començar a escriure a mà a Maó l’any 1819 i que es va acabar a Ciutadella l’any 1832.

Les receptes es divideixen en 15 capítols: La cuina d’arrels dels nostres majors; Sopes, brous, oliaigues i panaderes; Albergínies, cebes, carxofes i mongetes; De les sopes i calderes de peix; La cuina de la llagosta; Els arrossos; Cuina de vorera; La cuina del peix; Plats de pasta; Les greixeres; Les carns d’anyell, vedella i porc; Les carns de ploma: pollastres i capons; La cuina dels caçadors de ploma; La cuina dels caçadors de pèl; i Panets, pastelons i bolets.

Sopa de peix i morena de Can Saura, molls amb salsa de pinyons de l’hotel Alfons III, l’oliaigua de la pagesia, la cuixa de be farcida de barret de Sant Antoni o el peix amb tàperes a l’antiga són algunes de les receptes que inclou aquesta publicació imprescindible sobre la cuina de Menorca.