/

Per què hauries de menjar llegums gairebé cada dia?

Els llegums tenen una notable riquesa nutricional i són bons per a la salut, versàtils en la cuina i beneficiosos per al medi ambient

Consumer / Eroski.com / AMIC – Tot Sant Cugat

Els aliments més senzills poden contenir grandíssimes riqueses. Riqueses nutricionals, gastronòmiques i també mediambientals. Aquest és el cas dels llegums, un aliment sostenible, saludable, econòmic i versàtil que a poc a poc recupera presència a la cuina i a la taula.

Els llegums tenen múltiples virtuts, algunes més conegudes que d’altres. Poden emprar-se en múltiples preparacions lleugeres, des d’amanides d’estiu refrescants, fins a brous i guisats. És més, els llegums són essencials per a dur una dieta saludable.

Alguns exemples de les bondats i avantatges dels llegums són:

  • Els llegums de gra, com les llenties, les mongetes, els pèsols o els cigrons, presenten un bon contingut en proteïnes (20-30%); un alt contingut en hidrats de carboni (30-60%), sobretot, complexos; i aporten fibra dietètica, minerals i vitamines. És a dir: aporten energia i atipen, alhora que tenen un bon perfil nutricional.
  • Aquest aliment no té una estació fixa. Pot formar part de bullits tradicionals i plats de cullera, però també protagonitzar plats lleugers i refrescants.
  • No sols poden consumir-se en qualsevol moment del dia, també estan indicats per a tots els grups de població.
  • Pels seus components bioactius, destaquen els seus efectes potencialment beneficiosos en la prevenció i el tractament de les malalties cardiovasculars, la diabetis o el càncer, com també per a un envelliment saludable.
  • El seu baix índex glucèmic, com també l’absència de colesteroli de gluten, els converteix en una opció molt adequada (i econòmica) per a persones amb problemes cardiovasculars, persones amb diabetis i persones amb celiaquia o intolerància al gluten.
  • Són pràctiques. Si són secs, resulta molt fàcil transportar-los i emmagatzemar-los… i, a més, són duradors. Si estan en conserva, són idonis com a fons d’armari: per a menjar-los no fa falta ni tan sols planificar el menú.
  • Els seus beneficis no es limiten a les persones que els consumeixen. Són un cultiu sostenible i d’un perfil mediambiental excel·lent. Necessiten poca quantitat d’aigua, són resistents a les sequeres i a les gelades, emeten poc CO2 en la producció i fixen nitrogen al sòl, de manera que augmenten la fertilitat de la terra.
Imatge: Istock

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat