Dilluns 20 de maig de 2019 al Club Nàutic de Sant Antoni de Portmany es van lliurar els Premis Gastronòmics Eivissa – Formentera 2018, atorgats per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Balears. L’APEGIB agraeix el suport de Baleària i del Club Nàutic de Sant Antoni en la iniciativa.

El guanyadors són el següents:

  • Xef de l’any 2018: Òscar Molina (La Gaia, Eivissa)
  • Restaurant Revelació 2018: Quimera (Ana Jimenez Xef, la Savina. Formentera)
  • Reboster/Pastisser de 2018: Forn i Pastisseria Vadell  (Eivissa)
  • Sumiller/Cap de Sala 2018: Pol Perelló Franch (Heart, Eivissa)
  • Trajectòria Professional: Restaurant Ama Lur (Eivissa)
  • Promoció del Producte Local: Peix Nostrum 
  • Millor Bar/Gastrobar: Mirador de Dalt Vila (Eivissa)
  • Millor restaurant de cuina local: Rebost de Can Prats (Sant Antoni de Portmany)

Xef de l’any 2018: 

Òscar Molina 

Fill de cuiner, el català Óscar Molina va entrar a l’Ibiza Gran Hotel a 2008 després d’un llarg recorregut per establiments hotelers de Barcelona. Des de fa quatre temporades impulsa el seu vessant més creatiu a La Gaia, restaurant punter d’aquest cinc estrelles gran luxe (per cert, amb el millor esmorzar de les Balears i més enllà). Entre els seus mestres, hi ha hagut Dídac Alcoriza, de Casa Fuster; Joan Piqué, de Rúcula, i sobretot l’enyorada Mey Hofmann, cuinera que li va transmetre una forma de treballar metòdica però plena de sensibilitat. Si calgués atribuir un tret a la cuina mestissa de Molina, aquest seria la delicadesa. Hi ha un fons de gran laboriositat en els seus plats, sempre molt meditats i amb molts ingredients en perfecte equilibri. Com a exemple, el ravioli de ratlla amb pilpil de les seves espines, navalles marinades i puré d’albergínia cremada; les cocotxes de rap a la brasa amb allioli d’all negre i sake, o la ventresca de xot (faldilla) amb puré de llimona eivissenca i cardamom. Avui premiam a un xef amb tanta humilitat com a coneixement de l’ofici.

Restaurant Revelació 2018: 

Quimera (Anna Jiménez Xef, la Savina. Formentera)

La barcelonina Ana Jiménez exercia de fotògrafa quan, el 2003, va passar les vacances a Formentera i va descobrir que era el seu lloc al món. Va buscar-hi feina i va començar de cambrera a Sa Sargantana, però tot d’una es va adonar que feia més hores a la cuina que al menjador. Així va ser com, amb el temps, va esdevenir cuinera de Can Dani, primer a les ordres de Borja Molins i després com a cap. Aquí va aconseguir la primera estrella Michelin per a Formentera, a l’edició 2015, però no va trigar a canviar d’aire (no d’illa). Ha participat en diversos congressos, com GastroAlicante, i ha gravat 22 episodis de Dieta Mediterrània per a Canal Cocina. Ara arrenca la seva tercera temporada a Quimera, restaurant de l’Hostal La Savina. La cuina de n’Ana -a qui sempre dóna suport als fogons Naiara Herráez- beu de la Mediterrània més propera i hi integra les seves arrels catalanes: caneló de pollastre pagès amb bolets; bacallà amb escamarlans, colflori i all negre; arròs melós amb sípia bruta i sipionets … I més creatiu, el seu carpaccio de gamba vermella amb vermut, mango, llima i sal de pistatxo. Sabor, tradició i un pessic de quimera.

Reboster/Pastisser de 2018:

Forn i Pastisseria Vadell  (Eivissa)

Can Vadell és un dels establiments més emblemàtics d’Eivissa i, també carregat d’història perquè l’any 2018 va complir 95 anys. Joan Marí Planells, conegut com a Vadell en referència al segon cognom de son pare-, va aprendre l’ofici de forner a Barcelona i l’any 1923 va adquirir La Espiga Ibicenca. Així va començar la història de Can Vadell que durant quasi un segle ha sabut conservar i difondre una part important de la gastronomia pitiüsa, amb els flaons, les magdalenes eivissenques, els cocs de salsa, a més de les ensaïmades, panades i cocarrois, un patrimoni al qual també hi han contribuït amb pastissos especials com el Ciriac, que només elaboren el 8 d’agost, en honor al patró de la ciutat d’Eivissa, Sant Ciriac, data que coincideix amb la celebració de la conquesta catalana de 1235.

Joan Marí i la seva esposa Pepa Ribas Juan, passaren la seva saviesa i coneixement als seus fills, Maria i Pep, i aquests als seus fills, Nieves i Vicent – per part de Maria- i Juanita, Pepita i Pilar – per part de Pep-, tota una trajectòria distingida amb la Medalla d’Or de la ciutat d’Eivissa l’any 2010 i que ja comença a comptar amb l’ajuda de la quarta generació.

Sommelier /Cap de Sala 2018: 

Pol Perelló Franch (Heart, Eivissa)

Vinculat des de sempre al món de la gastronomia ja que va compaginar els  estudis amb el negoci familiar, va ser al restaurant dels seus pares, a Roses, on va conèixer a Juli Soler i Ferran Adrià. L’any 2000 Juli Soler li va proposar de fer una temporada a el Bulli, on va entrar a formar part de la plantilla fins a l’últim dia del restaurant. Dins aquesta ja mítica fonda, va exercir totes les tasques possibles de la sala, començant com a ajudant i passant a ser maitre al costat de Lluís Biosca i Lluís Garcia, durant els darrers 5 anys que va estar obert.

L’any 2011 després del tancament d’el Bulli rep una oferta d’empresaris xinesos per fer l’obertura de restaurants de cuina espanyola a Singapur i Hong Kong. Cinc anys després torna a Barcelona per a la direcció de sala d’Heart Ibiza, el laboratori d’experiències creat pels germans Adrià i Guy Laliberté, fundador del Cirque du Soleil. Els seus grans referents, tant personals com professionals, han estat son pare que el va educar per a aquesta professió i Juli Soler que li va donar l’oportunitat de formar-se i créixer amb els millors professionals en el Bulli. Pol és un referent per a tots els que estimem la gastronomia, ja que persones com ell converteixen la restauració en un art, on la part física es converteix en màgia i espiritualitat.

Trajectòria Professional: 

Restaurant Ama Lur (Eivissa)

Juan Félix Iñurrita és un personatge forjat a si mateix, que començant del no-res (abans era un administratiu de Sant Sebastià que un bon dia i per raons que ens imaginam) va decidir donar un gir radical a la seva vida, la qual cosa el va portar viatjar a aquesta meravellosa illa i a donar regna solta a una de les seves grans aficions: la gastronomia. En el seu cap ordia dur-nos l’excepcional cuina basca per fusionar-la amb el producte i les maneres de la mediterrània. Poc temps després, i fruit d’una incessant recerca, en un cop de fortuna, va trobar a la fi una antiga casa de camp, un antiga botiga de queviures a pocs minuts de Santa Gertrudis, un projecte que, amb el seu soci Emilio Zurbano, es va convertir en realitat. El 1981 el Ama lur va obrir les  portes i va transformar el concepte de l’alta cuina a Eivissa.

Se la va jugar, va posar totes les  fitxes en una sola aposta, en el seu ideari, i se’n va dur la grossa. Quan tothom en dubtava, va fer saltar la banca. En altres paraules, va aconseguir fer triomfar la cuina moderna , demostrant, una vegada més, que tot es redueix a fer bé les coses. Avui dia, després de 38 anys, podem assegurar que Ama lur ha conclòs amb una brillant trajectòria d’alta cuina bascomediterrània.

Promoció del Producte Local: 

Peix Nostrum 

L’any 2008 els pescadors professionals de l’illa d’Eivissa van presentar la marca registrada Peix Nostrum, distintiu amb el qual a partir d’aquest moment van passar a identificar tots els  peixos comercialitzats per la flota artesanal de les dues Confraries de Pescadors de l’illa, la d’Eivissa i la de Sant Antoni.

L’única garantia que el peix que es consumirà és de primera qualitat  la dóna la correcta traçabilitat del producte. Amb el distintiu Peix Nostrum  es garanteix que els seus exemplars han estat capturats per una embarcació de la flota pesquera professional d’Eivissa i que no han transcorregut més de quatre hores des de la captura fins a l’arribada a la Llotja. Es garanteix que ha estat manipulat, refrigerat i protegit de manera correcta, amb la màxima higiene, i que ha estat pescat de forma artesanal, selectiva i respectant el medi ambient, com estableix el seu Reglament de bon ús de la marca i és acatat per tots els pescadors i compradors que el  comercialitzen.

En aquesta mateixa línia les Confraries de Pescadors d’Eivissa van posar en marxa a partir del 2015 i amb el mateix distintiu Peix Nostrum el projecte d’etiquetatge individual de tota la llagosta vermella "Palinurus Elephas" comercialitzada pels seus socis, mitjançant cartell de color groc i un nombre de sèrie per peça. Atès l’enorme èxit d’aquesta iniciativa i la bona acollida en la societat illenca i el sector de la restauració, l’any següent es va fer el mateix amb els peixos de major distinció i valor econòmic: el déntol, el pagre, la rotja (cap-roig), el gall de Sant Pere, etc.; una iniciativa a la Mediterrània ja que en qüestió de quatre anys ja són diverses les organitzacions pesqueres que utilitzen models iguals o semblants a Peix Nostrum.

Millor Bar/Gastrobar 2018:

Mirador de Dalt Vila (Eivissa)

Situat al centre del recinte emmurallat de Dalt Vila i amb unes vistes privilegiades, emmarcat dins un hotel de luxe, que uneix disseny i comoditat amb el classicisme i la història que desprèn el palauet senyorial de principisdel segle XIX en el qual s’ubica, fins fa poc residència de la família Fajarnés. Lluny del tumult de la ciutat d’Eivissa i perfectament integrat en les històriques muralles de Dalt Vila (conservades des del segle XVI), els  actuals propietaris han sabut conservar tota la història de l’espai mantenint les obres d’art de pintors eivissencs, cridaners murals i marbres semipreciosos- exposades a les parets de les seves diferents estances, el mobiliari d’època perfectament integrat i una cura interiorisme que evoca al passat de Dalt Vila.

A més de l’Eivissa cultural, el Mirador de Dalt Vila descobreix el rebost pitiús a través dels seus tres espais gastronòmics. Amb una bonica terrassa i les millors vistes del nucli antic, el restaurant Es Mirador aposta per una cuina mediterrània d’avantguarda. A l’Enoteca, un espai retirat al qual s’accedeix des de l’exterior de l’edifici, es poden degustar els millors vins de l’illa i també els de la resta de l’Estat. I per als que busquen un glop diferent, al Cocktail Bar poden trobar una carta de còctels d’autor que s’adapta a tots els gustos.

Millor restaurant de cuina local 2018:

Es Rebost de Can Prats (Sant Antoni de Portmany) 

El 22 de desembre de l’any 1994 Cati Marí -alma mater de Es Rebost de Can Prats- va obrir en el que era una botiga i casa dels seus avis- un restaurant que, en principi només havia de fer “quatre tapetes”, però que amb l’ajuda dels seus pares, Toni Marí i Catalina Prats, ha arribat a esdevenir tot un referent de la cuina eivissenca.

Com s’aconsegueix arribar fins aquí? Evolucionant, però sobretot oferint el millor producte, elaborar-lo d’una manera franca i amb respecte a la tradició eivissenca, en el seu cas, seguint el receptari familiar, oferint l’autència cuina eivissenca, així com la cuinava la seva güela.

L’aliat indispensable d’aquesta lloable tasca és Clàudio, responsable d’uns fogons on es preparen les millors frites de pop, unes bones gambes eivissenques, arrossos de peix per llepar-se els dits, delicioses faves ofegades i gustosos cuinats, sempre elaborats amb producte eivissenc 100% i segons marca la temporada.