/

Què és la celiaquia i com es diagnostica

Aquesta malaltia afecta a persones intolerants al gluten

Redacció – Tot Sant Cugat – AMIC

La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten, una proteïna que es troba en el blat, l’ordi, el sègol i, en alguns casos, en la civada. Quan una persona amb malaltia celíaca consumeix gluten, el seu sistema immunitari reacciona de manera anormal i danya la mucosa de l’intestí prim. Això pot interferir amb l’absorció de nutrients essencials i causar una varietat de símptomes i problemes de salut.

Símptomes de la celiaquia
Els símptomes de la malaltia celíaca poden variar àmpliament i inclouen: Problemes gastrointestinals com a diarrea, restrenyiment, inflor i dolor abdominal; fatiga crònica; pèrdua de pes involuntària; anèmia per deficiència de ferro; irritabilitat o canvis d’humor; problemes de la pell com a dermatitis herpetiforme; problemes de creixement i desenvolupament en infants; i osteoporosi o altres problemes ossis.

Proves per diagnosticar la celiaquia:

  • Anàlisis de sang:Es poden fer proves analítiques per detectar uns certs anticossos en la sang que són comuns en persones amb malaltia celíaca.
  • Biòpsia intestinal:Si les anàlisis de sang suggereixen malaltia celíaca, es pot dur a terme una biòpsia de l’intestí prim per comprovar els danys que hi pot haver en la mucosa intestinal. Aquest procediment es fa a través d’una endoscòpia.
  • Prova genètica: La celiaquia està associada amb uns certs gens. Una prova genètica pot ajudar a descartar o confirmar la susceptibilitat genètica a la malaltia.
Imatge: iStock

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat