/

Ramon Brucart, el català inventor del llevataps modern

Va desenvolupar un mecanisme innovador basat en una estructura plegable amb caragol

Eva Remolina – AMIC – Redacció

Aquestes festes de Nadal, Cap d’Any i Reis són un moment per destapar moltes botelles de vi. El que molta de gent no sap és que l’inventor del llevataps més famón d’arreu del món és un català, Ramon Brucart.

Bucart és una figura destacada en la història dels petits invents quotidians que han transformat la manera com vivim. Originari de Catalunya, concretament de la comarca del Bages, va revolucionar l’art d’encetar ampolles amb la invenció d’un dels primers llevataps moderns. La seva creació ha estat reconeguda com un punt d’inflexió en el disseny funcional d’aquesta eina essencial per a vinaters, sommeliers i amants del vi.

Abans de l’arribada del llevataps de Brucart, la majoria d’aparells per extreure taps eren rudimentaris i sovint poc eficients. Brucart va desenvolupar un mecanisme innovador basat en una estructura plegable amb caragol i una peça de subjecció ajustable, que permetia inserir el caragol al tap de suro amb precisió i facilitar-ne l’extracció amb menys esforç. Aquest disseny, conegut com a “llevataps de doble eix”, no només era pràctic, sinó molt més petit que els existents, i va ser un precedent per als dissenys posteriors.

El llegat de Ramon Brucart transcendeix l’invent mateix. La seva invenció va ajudar a democratitzar l’accés al vi embotellat, en una època en què aquest producte es consumia de manera creixent. El llevataps modern no només va simplificar el procés d’obertura de les ampolles, sinó que també va contribuir a fer més accessibles els moments de celebració a les llars.

Però no és l’únic invent que en Ramon va patentar, sinó que té més de 60 patents: una màquina per tallar pa, un tap que tanca hermèticament perqué el vi no es faci malbé, un tap per destapar el cava i que no s’esbravi, un tap perquè una beguda gasosa no perdi el gas, patinets plegables, amb pedals i cadena de bicicleta, un sistema per poder-se posar l’americana quan es té mobilitat reduïda als braços, una crossa amb rodes, un bastó dotat amb una gafa per poder arreplegar coses del terra, entre molts altres.

Tot i que Brucart no és un nom conegut per al gran públic, la seva contribució és fonamental en la cultura del vi. La seva invenció és un testimoni de com els petits avenços tecnològics poden tenir un gran impacte en el dia a dia de les persones. Avui, el disseny original del llevataps de Brucart continua inspirant les versions contemporànies d’aquesta eina imprescindible.

Amb aquesta invenció, Ramon Brucart va deixar una empremta en la història dels utensilis domèstics, consolidant-se com un exemple de creativitat i innovació catalana.

Els seus llevataps originals es poden visitar al Museu del Vi de Sant Fruitós de Bages, el seu poble natal.

Podeu veure una entrevista que li ferena TV2 a continuació:

   

                                         Ramon Brucart

 

També podeu saber més de Ramon Brucart en aquesta entrevista del setmanari Montpeità.

Imatge: Getty Images

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat