Ingredients
2 calamars mitjans (uns 500 g aprox.)
2 carxofes
½ pimentó roig
300 g d’arròs
1 tomaca madura
1 nyora
½ cabeça d’alls
2 litres de caldo de peix
Tinta dels calamars
Un ramellet de julivert
Oli d’oliva
Sal

Elaboració

Netegeu i peleu els calamars. Reserveu-ne la seua tinta. Talleu un calamar a trossos xicotets i reserveu l’altre. Saleu ambdós. Peleu les fulles exteriors de les carxofes i talleu el cor a quarts. A continuació, talleu dos triangles mitjans del pimentó per a adornar i talleu-ne la resta en trossos xicotets. Peleu i capoleu la tomaca. Peleu els alls.

En una paella gazpachera prou gran escalfeu l’oli i sofregiu-hi la nyora i els alls i reserveu-ho. En el mateix oli sofregiu.hi, per este orde, pimentó, carxofa i calamar. Reserveu els dos triangles del pimentó. Mentre, piqueu en el morter (o en el got de la batedora), la tomaca, alls, julivert, nyora i un pessic de sal. Afegiu-ho a la paella i sofregiu-ho fins que la tomaca estiga feta. Regueu, llavors, amb el caldo i deixeu-ho coure tot junt, a foc lent, fins que el calamar sencer estiga blanet. (uns 20 minuts). Després, afegiu-hi l’arròs i la tinta del calamar, mescleu-ho tot bé, col·loqueu el calamar en el centre i els triangles del pimentó reservats pels costats, rectifiqueu de sal si fera falta i deixeu-ho coure a foc mitjà uns 20 minuts més. Serviu-ho de seguida.