Ingredients

  • 1 pot de llet condensada de 400 g
  • 1 paquet de galetes (aprox 130 g)
  • 80-100 g de mantega
  • 2-3 plàtans
  • 250-300 ml nata* per muntar ben freda
  • 1 sobre d’estabilitzant de nata (opcional però recomanable sobre tot a l’estiu)
  • xocolata ratllada/ fideus de xocolata per a decorar

*Si t’has fixat, no tenim sucre entre els ingredients. No posarem gens de sucre a la nata, el toffee ja ens proporcionarà la dolçor al pastís.

Estris: olla/olla de pressió, espàtula, TMX o picadora i màquina muntar nata, motlle desmuntable de 23-25 cm de diàmetre

Elaboració
A) Dolç de llet:

1. L’elaboració del dolç de llet es pot fer de dues maneres: amb un cassó o amb una olla de pressió, però sempre amb el pot tancat.

1.1. En un cassó: posa el pot de llet condensada (sense obrir) a dins d’un cassó. Cobreix-lo d’aigua. Cou a foc moderat durant dues hores i quart (aproximadament) comprovant en tot moment que el pot està cobert amb aigua.

1.1. En olla de pressió: posa el pot de la llet (sense obrir) a dins d’una olla de pressió. Cobreix-lo amb aigua, uns dos dits per sobre del pot. Tapa l’olla i cou a foc moderat. Calcula 30 minuts a partir que comence a sortir vapor.

El resultat serà el mateix fent-ho en olla normal o de pressió, però amb l’olla de pressió estalvies molt de temps i gas/llum.

RECORDA, MOLT IMPORTANT: que el pot sempre estiga cobert d’aigua durant la cocció (tant si el fas amb olla convencional o amb olla de pressió) i que no obrim el pot fins que no estiga completament fred.

Nota: Et recomane que faces el dolç de llet el dia d’abans, per exemple o fins i tot amb més temps d’antelació. Pensa que un cop cuit, com el pot continua tancat, el toffee no se’ns estropejarà. Per tant, és una elaboració que pots tenir llesta en qualsevol moment.

Atès que el pot estarà una estona submergit en aigua, és convenient que si té etiqueta de paper, li traiem.

B) Base de galetes:

1. (Escalfa el forn a 180º funció ventilador.)

2. Trenca les galetes en 2 ó 4 trossos. Tritura amb la teua picadora o amb la TMX donant uns cops de turbo.

3. Afegeix la mantega tallada a daus i dóna uns cops de turbo fins que estiga ben barrejada amb les galetes. Si no ho fas amb TMX, barreja la mantega amb les mans.

4. Cobreix la base d’un motlle desmuntable i pressiona bé perquè quede ben llisa.

5. Enforna durant 10-12 minuts a 180º fins que quede daurada.

6. Una vegada cuita, deixa refredar.

C) Muntatge del pastís:

1. Una vegada estiga feta la base, posa per damunt una capa del toffee que ha resultat de “coure” la llet condensada. Deixa ben llisa la superfície.

2. Talla els plàtans a rodanxes i posa’ls damunt de la capa de toffee.

3. Munta la nata: Ha d’estar ben freda. Si ho fas amb TMX, posa la papallona a les fulles i bat a velocitat 3,5. Trigarà menys d’un minut per tant no programes temps, mira pel bocal i para la màquina quan veges que ja està muntada. (Vés amb compte perquè si et passes faràs mantega).

Si tens estabilitzant de nata, afegeix-li, sinó no passa res. L’estabilitzant farà que ens aguante més temps la nata ferma, sobre tot ara a l’estiu, però sinó en tens, no passa res, munta la nata just abans de servir el pastís.

Posa la nata per sobre dels plàtans i allisa la superfície.

4. Finalment decora amb xocolata ratllada o fideus de xocolata i posa en la nevera fins a l’hora de servir. Desemmotlla just abans de servir.

Notes: Aquest és un pastís que potser l’única complicació que té és la de coure la llet condensada. El dia que la fas, pots fer més d’un pot i conservar-lo sense obrir fins la propera vegada que la vages a fer.

Temps total: amb el dolç de llet fet, 15-20 minuts
Bon profit!