Un dels plats del Maresme per excel·lència és la sípia amb patates i pèsols, anomenat també com el plat de Mataró. Fins i tot hi ha unes jornades gastronòmiques dedicades a aquest plat. Ara bé, cal comentar que aquests suquets es fan per tota la geografia costera i arreu del nostre país.

Avui us la presentam sense pèsols, ja l’hem fet altres vegades amb aquestes perles o caviar del Maresme, com la sípia amb pèsols.

La recepta de l’estofat de sípia amb patates ens ha sortit un rodona, per sucar-hi pa i llepar-se’n els dits!

Ingredients:

  • 1 kg i 1/4 de sípia bruta
  • 4 patates
  • La salsa o melsa de la sípia (La bosseta marró de l’interior)
  • 6 escalunyes
  • 3 grans d’all
  • 2 o 3 tomàquets madurs
  • 1 copeta de vi blanc sec
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Julivert
  • 1 fulla de llorer
  • Una mica de xocolata negra

(És molt important que la sípia sigui de costa de l’anomenada bruta. Neta o congelada, no val res).

Elaboració:

En una cassola, preferiblement de fang o de ferro, sofregim una mica les escalunyes amb un raig d’oli d’oliva verge extra. Quan siguin una miqueta fetes hi afegim la sípia un cop rentada i tallada a daus (en reservau la melsa) i una fulleta de llorer. Tapam la cassola i ho deixam coure una estona a foc lent fins que la sípia deixi anar tot el seu suquet.

A continuació, hi tiram els alls picadets, li donam uns tombs a tot plegat, perquè els alls es daurin una mica i seguidament hi afegim el tomàquet pelat, sense llavors i ratllat o esmicolat petit. Seguim la cocció amb la cassola tapada, a poc a poc fins que ens quedi ben confitat tot plegat. Després, hi posam la copeta de vi i ho deixam reduir. Podem afegir-hi una culleradeta de farina, coent-la una miqueta perquè el suc ens quedi al final una mica més espès.

En aquest moment, hi tirem una mica d’aigua o fumet i quan arrenqui el bull, hi posem les patates tallades esqueixades. Ho deixam coure tot uns minuts, i hi afegirem la salsa o melsa de la sípia, una mica de xocolata negra, rectificarem de sal i acabarem la cocció fins que les patates siguin cuites.

Deixam reposar el guisat i ja el tindrem a punt per gaudir-lo.

També podem acabar l’estofat afegint-li una picada catalana (ametlles, all, pa i julivert) amb el bocinet de xocolata.