Panades de sípia, una recepta de cuina mallorquina

És temps de carxofes, de ceba tendra, s’acosta el temps de xítxeros (o pèsols, o estiragassons, o pitxos…). És temps de que el temps millori ( i millora!). És temps de dejú en divendres. Temps de la jaia ‘Corema’ i les seves set cames. I amb tot això s’acosta el temps de panades, de rubiols, de crespells… Vaja, que a poc a poc, el Nadal torna Pasqua i el fred, una agradable escalfor.  

Per tot això, aquest cap de setmana, no he pogut evitar preparar amb ma mare aquestes panades de sípia, una recepta de cuina mallorquina. Són diferents a les de carn, però personalment, m’agraden més. La sípia queda fluixa, i lliga molt bé amb els pèsols. Per altre banda, per fer-les més saludables, vaig demanar una recepta de pasta a algú que hi entén molt de cuina tradicional: na Caty Roca, de sa Pobla. Sabeu què em va dir? ‘A mi no em sap gens de greu donar receptes. Jo la vaig d’una manera, i a tu et sortirà a la teva manera, tothom hi posa qualque cosa personal. A més, si mai no hi sóc, trob que no s’han de perdre!’ I vaig trobar que tenia tota la raó del món. Moltes gràcies, Caty!

Aquesta pasta no du saïm, aguanta bé uns quants dies i només té un petit truc: vol escalfor perquè sigui més bona de manejar. 

Us he convençut?  

Ingredients
Per a unes 10-12 panades

Per a la pasta:

 • Un quilo de farina fluixa
 • 300 ml d’oli d’oliva
 • 300 ml de vi blanc

Per el farcit:

 • Dues o tres carxofes.
 • Una sípia grossa i neta. (Entre uns 400-500 g)
 • 500 g de xítxeros (dits també pèsols) (Poden ser congelats)
 • Un manat de ceba tendra (dits també grells)
 • Oli d’oliva
 • Sal
 • Pebre bo
 • Pebre bord (dit també pebre vermell)

Elaboració

Primer, tallarem la sípia a daus no molt petits perquè torna petita quan cou. Com el dit gros de la mà, més o manco. La ficarem dins un bol i la tremparem al gust amb oli, sal, pebre bo i pebre bord. Passau que la pasta no du sal, i convé que siguin gustoses.

Prepararem les verdures. Tallarem les cebes tendres petites (un tall transversal, i després tallades d’un mig centímetre). Pelarem les carxofes, i les tallarem a quarts, i després les llescarem fines. Ho ajuntam amb els xítxeros i ho trempam igual que la sípia.

És el moment de fer la pasta. Mesclam el vi i l’oli i ho encalentim una mica: ha de ser tebi, calentet. Aquest punt és molt important perquè la pasta sigui bona de treballar.  A poc a poc, hi ficam la farina per tandes i anam removent amb la mà, a fi d’aconseguir una pasta homogènia i llisa. La traiem i la pastem una mica amb energia sobre la taula per fer-la lligar bé. És apunt. Convé que la tingueu tapadeta amb paper film o un pedaç perquè  no ressequi.

És el moment de donar forma a les panades, per això adjunt el tutorial de l’altre recepta de panades:

1. Primer agafam un trosset de pasta, la treballam perquè ens quedi una bolla, i amb els palmells li donam com a forma de gota. Endinsam aquesta punta cap a dins amb el dit gros. Jo utilitz un trosset de paper de forn, perquè m’ajuda a voltar la panada amb facilitat i la fa més manejable.

2. Amb l’ajuda dels dits, anam estrenyent les parets dels costats i la del fons. Jo m’ajud de la mà en forma de còncava per guiar-ne la forma. Ens ha de quedar una cosa així.

3. La farcim de carn i/o xítxeros segons hagueu escollit. En el cas de que hagueu escollit xítxeros, és preferible que siguin abaix perquè així el suquet de la carn els dóna gust. Col·locam, si així ho hem decidit, un trosset de sobrassada i un o dos de xulla.

4. Es el moment de fer-li una tapadora. Ens ajudarem de la mà, i farem una tapadora de pasta no molt gruixuda que col·locarem sobre.  Podeu ajudar-vos d’unes estisores per donar-li la forma rodona. Després fent pinça amb els dits, unirem les parets de la panada amb la tapadora.

5. Ara és el moment de fer-li el pessic: per això pessigarem amb dos dits un trosset de la pasta i amb el dit gros, tombarem aquest pessic cap al centre, i tornarem a pessigar arran d’aquest, i així anar fent, fins acabar la panada. És més fàcil del que sembla.

Una vegada estan totes fetes, les podeu coure, o bé les podeu congelar per quant us vinguin de gust. Per coure-les, les enfornam amb temperatura a dalt i a baix, amb el forn calent a uns 200 ºC. Han d’estar uns 50-60 minutets, fins a ser ben rosses, i ja són apunt!! Bon profit!

1 Comment

 1. Com heu fet per a tancar ses panades ? Jo les he fetes suant tinta perquè no hi havia manera de poder-les cloure bé , se badaven tot es temps…sa pasta boníssima , però han vessat un poc. No sé si he fet res malament…grácies .

Deixa un comentari

Your email address will not be published.