Ingredients:

  • 8 calamarsos
  • 1 ceba grossa
  • Molla de pa sec
  • ½ kg carn trinxada meitat porc i meitat vedella, segons necessitat, o bé només de porc
  • 1 o 2 ous durs (aproximadament)
  • Un grapadet de pinyons
  • All
  • Julivert
  • Sal
  • Pebre
  • Oli d’oliva verge extra
  • Escuradents

Per al sofregit:

  • 1 ceba grossa
  • 1 tomàquet ratllat
  • 1/2 copeta de vi ranci
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra

Per la picada:

  • Un grapat d’ametlles
  • Un grapat de pinyons
  • 1 gra d’all
  • Julivert
  • Xocolata negra

Elaboració:

En primer lloc, netegem els calamars, en separem les aletes i les potes i les trinxem.

A continuació, barregem la carn amb les potes i aletes i ho sofregim tot plegat amb la ceba. Quan ho tinguem llest, hi barregem els ous durs, l’all i julivert, la molla de pa remullada i uns quants pinyons. (Hi ha qui també hi posa panses). Salem i empebrem.

Omplim les bosses dels calamars amb aquest farciment i els tanquem amb un escuradents. No hem d’omplir-los massa, ja que al coure el calamar pot reduir una mica el seu tamany i això podria fer que es trenqués.

Un truquet: Si li donem la volta al calamars, no ens cal l’escuradents.

A part haurem fet un sofregit a la manera tradicional (a poc a poc i bona lletra)  amb la ceba i el tomàquet, afegint-li una mica de vi ranci i deixant-lo reduir.

Saltem una mica els calamars en una cassola, a foc baix, i a continuació hi tirem el sofregit i una mica d’aigua, deixant-ho coure uns 30 minuts. Seguidament hi posem la picada i ho deixem uns minutets més.

Nota: Si ens sobra farciment, en podem fer mandonguilles (pilotes).