La coca de recapte o coca de verdures és una coca salada que duu hortalisses escalivades a damunt, típicament pebrera o pebrot, albergínia i ceba, o sigui, escalivada. A les zones d’interior és habitual ficar-hi bolets. Tanmateix s’hi pot afegir altres verdures o fins i tot embotit perquè, en general, les coques no tenen receptes fixes, ans el contrari.
Josep Pla opina que la coca d’escalivada, a sovint anomenada coca de recapte, és originària de la Noguera, mentre Josep Lladonosa afirma que “des de sempre” s’han cuinat a les comarques tarragonines i lleidatanes.
A l’actualitat és una coca ben típica de moltes comarques i se’n pot trobar a Barcelona, València, Palma o Alacant. És especialment habitual a la Ribagorça, Mallorca, la Noguera, el Segrià, la Marina, l’Alacantí, l’Alcoià, el Comtat i a les comarques del Camp de Tarragona.
Tradicionalment, la coca de recapte es feia al forn de la vila, la mestressa de casa hi duia els ingredients que volia posar-hi i el forner feia la massa i la coïa. Aprofitaven els productes de l’horta i constituïen un àpat per si mateixes. S’acostumava a doblegar les vores per tal que els sucs de les verdures no vessessin fora, i així conservar-los dintre de la coca. Tradicionalment se’n menja en fred o calent.
Ingredients:
- 500 grams de farina (preferiblement de força)
- 30 grams de llevat premsat
- 250 grams d’aigua tèbia
- 100 grams d’oli d’oliva o mantega
- Sal
Per a la guarnició:
- Escalivada
- Botifarra
- 4 arengades o anxoves
Elaboració:
Diluïu el llevat en l’aigua. Posau la farina sobre el marbre en forma de volcà. Afegiu-hi els altres ingredients (menys l’oli). Treballeu aquesta pasta amb les mans fins que tingui consistència i es desenganxi fàcilment del marbre.
Tapau la pasta amb un drap o pedaç perquè fermenti i deixau-la reposar en un lloc temperat (de 20 a 40 graus). Passades tres hores (mínim), tornau a treballar la pasta, aquesta vegada amb l’oli, fins que l’absorbeixi i quedi suau.
Deixau-la reposar 30 minuts més, tapada.
Mentre tova, escalivau els pebrots, les albergínies i les cebes. Un cop cuits, pelau-los, netejau-los i tallau-los a tires.
Empolsau amb farina una safata de forn (o bé co·locau-hi paper de forn) i esteneu-hi la pasta amb les mans mullades d’oli. Damunt, col·loca-hi les cebes tallades en mitja lluna, el tomàquet, els pebrots i les albergínies. Finalment, les arengades netes o les botifarres.
Trempau el conjunt amb oli i salpebrau-lo.
Preescalfau el forn a 160 graus i donau-li devers 30 minuts de cocció. Bon profit!