La coca de Sant Joan és sens dubte, una de les coques més populars i festives de Catalunya, on es menja per celebrar la revetlla o nit de Sant Joan, la nit més curta de l’any, envoltats de fogueres i petards. Hi ha una gran varietat de coques de Sant Joan.  Aquí teniu una recepta de coca de Sant Joan feta amb fruita confitada i pinyons.

Ingredients:

Per fer la massa mare:

  • 100 g de farina força
  • 25 g de llevat premsat
  • Llet (devers 70 cl)

Massa brioix:

  • 300 grams de farina força
  • 8 grams de llevat premsat
  • 2 ous
  • 8 g de sal
  • 100 g de sucre
  • 100 g de mantega pomada
  • Dues cullerades d’anís

Per perfumar:

  • Un mica de raspadura de llimona
  • Vainilla
  • Canyella en pols

Elaboració:

(és la mateixa que la de totes les pastes fermentades)

Primer de tot, dissoleu el llevat premsat amb una mica de llet. Pastau la farina, la sal i el llevat, i incorporau-hi la llet que necessiti fins a adquirir una massa consistent. Guardau-la tapada amb un drap de cotó en un lloc on no passi aire i, si pot ser a una temperatura de 35 a 39º C, fins que hagi doblat el seu volum. Això pot durar devers 30 minuts.

Quan tingueu la massa mare a punt, dissoleu el llevat en una mica de llet. A continuació posau-hi el sucre. Tot seguit, afegiu-hi les cullerades d’anís, la vainilla i la canyella (la quantitat justa per perfumar la pasta). Un cop tingueu tots aquests ingredients ben barrejats, podeu incorporar-hi la farina. Seguidament, abocau-hi els ous mica en mica i al final la mantega feta pomada, fins a adquirir una pasta que no s’enganxi als dits. Llavors podeu incorporar-hi la massa mare.

S’ha de treballar fins a afinar i, per acabar, una mica d’oli perquè no s’enganxi al marbre. Deixau.la reposar devers 15 minuts.

Ara, tallau la pasta en dues parts, feu-ne dues boles i deixau-les reposar 5 minuts.

A continuació i amb el corró i una mica d’oli al marbre, donau-li forma ovalada i posau-la a la safata del forn. Tot seguit, pintau la coca amb vermell d’ou i decorau-la amb fruita confitada i pinyons al gust de cadascun. Deixau reposar i llevar la coca a un lloc calent (35-39 °C) i, com sempre, on no passi aire. Una vegada hagi doblat el gruix només falta posar-hi sucre per sobre i cap al forn.

Enfornau a 220 – 230° durant 6-8 minuts aproximadament.