Ingredients:
Per a 4 persones
- 1 pollastre tallat en 8 trossos
- farina per enfarinolar la carn
- 1 ceba grossa o dues de petites
- 1 cabeça d’alls
- 1 tomàtiga de ramellet
- 100 g de xerès sec (o brandi)
- 20 ametles torrades i sense pell
- 8 prunes seques
- oli d’oliva
- sal
- pebre bo
- unes branquetes de moraduix
- 1 fulla de llorer
- una vintena de patates petites (patató)
Preparació:
Salpebrau la carn; passau-la per farina i fregiu-la dins una paella gran amb 4 cullerades d’oli d’oliva. Quan la carn sigui ben rossa, treis-la de la paella i posau-la a degotar damunt paper absorbent. Colau l’oli, que aprofitareu per fer el sofregit.
Pelau la ceba i picau-la ben fina. Pelau un poc la cabeça d’alls (ha de quedar d’una peça). Ratllau la tomàtiga. Posau una olla al foc amb 1 litre d’aigua.
Posau una greixonera al foc amb l’oli que heu colat. Sofegiu-hi la ceba i la cabeça d’alls al mínim fins que la ceba sigui transparent. Incorporau-hi ara la tomàtiga i apujau el foc. Quan sigui ben brillant, abocau-hi l’aigua bullent, les tallades, el llorer, el xerès (o el brandi). Afegiu-hi sal i feis bullir la carn durant aproximadament 45 minuts al mínim.
Mentrestant, picau el moraduix amb les ametles dins el morter fins aconseguir una pasta ben fina. Aclariu-la amb un poc de brou de la greixonera. Posau les prunes en remull amb aigua calenta perquè es rehidratin.
Pelau el patató i fregiu-lo. Posau-lo a degotar damunt paper absorbent.
Al cap de 45 minuts, comprovau que la carn és cuita punxant-la amb una forqueta. Ha de ser ben fluixeta, però no s’ha de desfer en tocar-la. Si veis que encara és una mica dura, coeu-la una estona més. En cas que el líquid hagi minvat molt durant la cocció, podeu afegir-hi un tassó d’aigua bullenta (o més, si fa falta).
Quan la carn sigui cuita, abocau dins la greixona el patató, les prunes i el contingut del morter. Donau un bull al conjunt i retirau la greixonera del foc.
Nota: Aquests escaldums es fan també d’indiot. Són tan bons, o més, l’endemà.