Ingredients

– 110 g d’aigua tèbia
– 100 g d’oli d’oliva
– 1/2 culleradeta de sal
– 15 g de llevat de forner
– 330 g de farina fluixa (normal)

Temps d’elaboració: 20 minuts de preparació + 1 hora fermentació + 1 hora i mitja de cocció al forn.

Amb aquesta recepta en surten devers 40 (d’una mida una miqueta més gran que les galetes petites).

Preparació

Foneu el llevat dins l’aigua tèbia amb les mans fins que estigui ben dissolt. Afegiu-hi l’oli i la sal i mesclau-ho. Incorporau la farina a poc a poc i pastau una estona. Formau una bolla i deixau-la tovar dins un recipient tapat amb un plàstic.

Quan vegeu que s’ha estufat i duplica pràcticament el volum inicial (una hora o més; depèn de la temperatura ambiental) tornau-la a pastar una estona i feis una bolla. Aplanau-la amb l’aprimador procurant que quedi d’un gruix uniforme (mig dit). Amb un tassonet petit (dels de licor) o un motllet circular de la mida que us agradi, tallau la pasta per donar forma a les galetes com si féssiu crespells, però més petits.

Preparau una llauna grossa. Folrau-la amb paper sulfuritzat o untau-la lleugerament d’oli. Col·locau-hi les galetes damunt, a prop unes de les altres, però que no es besin, perquè s’inflen un poc en coure. Deixau-les tovar dins el forn apagat o en un lloc on no hi hagi corrents d’aire. Quan hagin tovat, treis la llauna del forn i enceneu-lo a 170º.

Amb una forqueta de postres, punxau dues vegades, paral·lelament, el centre de cada galeta. No heu d’arribar fins a baix, només fins a la meitat.

Quan el forn hagi arribat a la temperatura indicada enfornau-les. El temps de cocció oscil·la entre 50 i 60 minuts. Les heu de veure ben dauradetes abans de treure-les del forn.

Nota: Les podeu conservar dues setmanes dins capses o pots hermètics sense que perdin la textura cruixent ni se’n desvirtuï el sabor. Si seguiu la recepta amb les quantitats assenyalades, us en sortiran devers 40 (d’un diàmetre d’aproximadament 3 cm). Si en voleu fer més, ajustau proporcionalment les quantitats.