Ingredients

Del pastís:

– 1 taronja (pell i polpa)
– 5 ous
– 230 sucre
– 125 mantega pomada i un poc més per empolvorar el motlle
– 75 g d’oli d’oliva
– 220 de farina de força (i un poc més per empolvorar el motlle)
– 1 sobre de llevat artificial Canario o Royal
– Un pessic de sal

De la cobertura de xocolata:

– 150 g de xocolata Nestlé Postres
– 150 g de nata líquida
– 50 g de mantega a temperatura ambient

Preparació

Untau un motlle de 22 cm de diàmetre amb mantega i empolvorau-lo de farina.

Rentau la taronja; pelau-la; eliminau la part blanca entre la pell i la polpa; xapau-la en trossos i desfeu-vos dels pinyols si en té. Triturau-la amb el robot de cuina.

Enceneu el forn a 180º (si teniu l’opció turbo, millor).

Separau els blancs dels vermells. Afegiu un pessic de sal als blancs i pujau-los. Quan ja tenguin consistència, afegiu-hi la meitat del sucre per tandes i continuau batent-los fins aconseguir una merenga ben ferma.

Pujau ara els vermells amb la resta del sucre fins que blanquegin. Incorporau ara la mantega pomada, l’oli, la taronja triturada i la farina a través d’un colador fi. Remenau bé fins que la mescla sigui homogènia. Incorporau-hi finalment la merenga remenant delicadament amb una espàtula o cullera de fusta, amb moviments suaus de dalt a baix que permetin l’entrada d’aire. Quan la merenga estigui ben integrada, abocau la preparació dins el motlle i allisau la superfície amb una espàtula.

En ser calent el forn, enfornau la coca i immediatament abaixau la temperatura a 170º. Coeu-la a aquesta tempratura durant 20 minuts, sense obrir el forn per a res. Al cap dels vint minuts, abaixau la temperatura a 150º i programau 25 minuts més de cocció.

Passat aquest temps, comprovau que és cuita punxant el centre amb un escuradents. N’ha de sortir eixut.

Deixau-la refredar una estona i desemmotllau-la amb molta cura. Deixau-la refredar completament a temperatura ambient.

Mentrestant, preparau la cobertura de xocolata: escalfau la nata. Quan comenci a bullir, retirau-la del foc i afegiu-hi la xocolata trossejada. Remenau bé el conjunt amb una batedora manual de barnilles fins que vegeu que s’ha fos la xocolata. Afegiu-hi ara la mantega a trossets i seguiu remenant fins que la mescla sigui ben homogènia.

Col·locau la base del pastís damunt un suport amb un plat gran davall per recollir la xocolata que regalimarà (o damunt una reixeta). Quan la cobertura tengui una textura com de iogurt líquid, abocau-la damunt el pastís. Vigilau que no quedin trossets dels laterals sense cobrir. Emprau la xocolata que ha regalimat dins el plat de baix: recolliu-la amb una cullera i escampau-la allà on faci falta.

Decorau-lo amb un bon llaç quadribarrat.