Ingredients:
(Per a 2 llaunades)
De la pasta:
- 250 g de saïm
- 250 g de sucre
- 4 vermells d’ou
- 800-850 g de farina (depèn de la mida dels ous)
- 60 g de suc de taronja
- 30 g de xerès dolç
- 30 g d’oli d’oliva
Alternatives de farciment:
- confitura de cabell d’àngel
- confitura d’albercoc
- crema
- codonyat
- brossat (ensucrat i mesclat amb un vermell d’ou i pell de llimona ratllada)
Preparació:
Per fer la pasta, posau dins un bol el saïm (no ha de ser fred de gelera, sinó a temperatura ambient) amb el sucre i mesclau bé amb les mans. Afegiu-hi ara els vermells d’ou, el suc de taronja, el xerès i l’oli i remenau fins que la preparació sigui homogènia. Anau incorporant la farina i pastant. No n’afegiu més fins que s’hagi begut l’anterior. Quan hagueu incorporat tota la farina us quedarà una pasta fina i manejable. Feis-ne una bolla i deixau-la reposar una hora a temperatura ambient (això es important!).
Per muntar cada rubiol, agafau un tros de paper sulfuritzat, preniu un tros de pasta i aprimau-lo amb l’aprimador fins que sigui d’un gruix com el que es veu a la fotografia. Amb un motlle rodó per tallar pastes, formau el cercle. Farciu-lo del que us agradi. Doblegau la pasta amb ajuda del full de paper. Segellau les voreres perquè no surti el farciment i col·locau-lo damunt una llauna folrada amb paper sulfuritzat. Quan tengueu una llaunada a punt, enceneu el forn a 170º. En ser calent enfornau-la i coeu els rubiols durant 25-35 minuts, fins que siguin dauradets.
Treis la llauna del forn i deixau-los refredar. No els tragueu de la llauna fins que siguin ben freds. En el moment de servir-los, ensucrau-los amb sucre en pols.
Nota:
Amb aquesta quantitat de pasta i de mida mitjana (ni massa grans, ni massa petits), us en sortiran devers 28 (dues llaunades).