Trinxat és un plat de la Cerdanya, l’Alt Urgell i Andorra fet a base de bullir patata i col i després triturar i barrejar-los. Tot i que en la actualitat està estès per tota la nostra terra. Opcionalment s’hi afegeix all fregit. Per últim es fregeix tot en una paella al fogó fins que quede cuit i amb forma de truita de patata.(Tot i que en aquesta recepta hem fet dues presentacions diferents, la tradicional a baix…)

Té l’aspecte d’una truita petita, esqueixada amb trossos de col que li proporciona un toc de verd fosc. Se’n sol menjar durant l’hivern, sent un menjar calorífic. És un plat destacat dins de la cuina catalana de muntanya i a Puigcerdà es celebra cada any la Festa del Trinxat.

També es pot fer com a “cuina d’aprofitament” amb diferents restes de verdures que tinguem a casa o sobres del brou.

Aquesta és la meva versió del Trinxat, fet amb alls tendres i un toc de botifarra negra.

Ingredients:

  • Col d’hivern
  • Patata
  • Alls tendres
  • Cansalada
  • Botifarra negra
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

Elaboració:

Bullim, en primer llo,c la col i la patata amb aigua i una mica de sal, ho colem i ho reservem.

Seguidament, en una paella amb oli d’oliva, sofregim els alls tendres, tallats petits i la cansalada, tallada a dauets molt petitons. Quan la cansalada és rosseta hi afegim una mica de botifarra negra esparracada i a continuació la col i patata molt ben escorregudes.

Amb l’ajuda d’una forquilla o espàtula fregint, trinxant i remenant-ho tot plegat i li donem forma de truita.

També podem presentar el plat utilitzant un motlle per donar-li la forma que vulguem, a gust del consumidor, encara que en la recepta tradicional és en forma de truita.
Per acabar, afegim a sobre el trinxat uns trossos de rosta ben cruixent de cansalada que haurem cuit al forn o fregit amb una mica d’oli d’oliva.