El celler Domini de la Cartoixa fa fa vint-i-cinc anys encarnant el somni de Miguel Pérez i na Mercè Dalmau que, el 1999, corpresos per la força mística del Priorat, varen decidir donar forma, a un celler amb vocació de sostenibilitat social i mediambiental.
Començaren amb onze hectàrees de vinya pròpia i actualment en són prop de 30. Mercè Dalmau comenta que va ser „una aposta innovadora en aquell moment en un Priorat que sempre ens ha enamorat i on apostam per elaborar vins excepcionals”,
Durant aquest quart de segle, Mercè Dalmau ha seguit endavant tot i els moments difícils, com ara la pèrdua del seu espòs, qui va morir de càncer el 2013. Tot i la pèrdua, Dalmau va decidir preservar l’essència d’un projecte molt personal, i es va mantenir fidel a una filosofia de respecte pel territori i les seva gent. La Mercè va decidir, “per romanticisme”, lluitar contra l’adversitat per a continuar el somni d’en Miguel, acompanyada del qui ha estat el seu director tècnic des del començament, l‘enòleg Toni Coca, i del responsable de viticultura i celler, Enric Amorós.
Vinya sostenible, sense herbicides ni fertilitzants sintètics
Situada al Molar, al sud-oest de la comarca del Priorat, a la dreta del riu Siurana, el celler i les seves vinyes es troben a 228 metres d’altitud. Miguel Pérez, farmacèutic, enòleg i professor universitari saragossà, va apostar des del principi per l’agricultura ecològica, certificada pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
Les vinyes es gestionen sense l’ús de fungicides sistèmics, insecticides, herbicides o fertilitzants sintètics. Les plagues i la mala herba es prevenen i controlen a través de mètodes mecànics tradicionals i naturals i la fertilització es realitza a través de cobertures de compostos, adob verd o fem d’animals. Així, en aquesta terra de sòls privilegiats i un clima extrem que marca caràcter, l’equip de Clos Galena treballa per a mantenir i recuperar vinyes centenàries en una aposta honrada per preservar el territori, que s’estén al suport de l’entramat social i cultural de la comarca.
Clos de Galena, un bon vi ecològic
El 2002, fa gairebé 22 anys, es van comercialitzar els seus dos primers vins, els negres Galena i Clos Galena, el seu vi més icònic. Des dels seus inicis tots els seus vins són ecològics, amb les tradicionals garnatxa negra i carinyena (amb raïm nascut d’una vinya plantada fa més de 70 anys) com a reines de les seves vinyes, acompanyades de cabernet sauvignon i sirà.
Clos Galena s’ha elaborat tots els anys excepte en la coneguda com a anyada del canvi climàtic, la 2003, ja que no va aconseguir els estàndards de qualitat exigits pel celler. Des dels seus inicis va ser rebut amb entusiasme per la crítica internacional, atorgant-li la publicació nord-americana The Wine Advocate, dirigida llavors per Robert Parker, 96 punts a Clos Galena 2004.
Nota de tast de Clos de Galena 2022
Per commemorar aquests 25 anys de la posada en marxa del celler, acaba de sortir al mercat l’anyada 2022 del vi negre Clos de Galena. És un vi d’aromes complexos, amb identitat de zona i vinya, en què destaquen les fruites madures i les herbes de sotabosc mediterrani, acompanyats subtilment d’espècies dolces i balsàmics frescos. A la boca ens hi trobarem un vi amable però persistent, amb volum i untuositat. Un negre que comença el seu recorregut de manera subtil i delicada per a anar desenvolupant, en el seu pas, tot el seu caràcter, destacant en ell la tipicitat zonal, la complexitat i el difícil equilibri aconseguit entre frescor i força tànnica continguda.
Altres vins i fites destacades
Una altra de les fites del celler va ser quan el seu Formiga de Vellut 2014 va ser triat per al banquet dels Premis Nobel de 2017. Va ser la primera vegada que un vi català rebia aquest honor en els més de 100 anys d’història dels prestigiosos premis.