/

Jornada tècnica de tast professional de sobrassada, vi i oli

Es va fer un ast de vins de la DO Pla i Llevant i un tast d’oli DO Mallorca dirigits, respectivament, per tècnics de les dues entitats

Els Consells Reguladors de la IGP Sobrassada de Mallorca i de la DO Binissalem, iniciaren al 2023 aquesta activitat, un esdeveniment anual, que té com a objectiu posar en valor la tasca dels panells de tast professionals d’aquestes entitats.

L’any 2024, convidàrem a participar-hi a la DOP Maó-Menorca, i en aquesta tercera edició s’hi adheriran la denominació d’origen (DO) Pla i Llevant i la DO Oli de Mallorca, per fer un intercanvi d’experiències i ampliar la visió i coneixement de l’anàlisi sensorial.

La Jornada ha tengut lloc el dia 11 de juliol a la sala Catalina Balaguer del nou espai multifuncional de la Casa de la Vila de Santa Eugènia, i ha tengut  la col·laboració de l’Ajuntament d’aquest municipi.

La sessió ha consistit en un tast de vins de la DO Pla i Llevant i un tast d’oli DO Mallorca dirigits, respectivament, per tècnics de les dues entitats i a la qual han participat els membres dels panells de tast de la IGP Sobrassada de Mallorca, DO Binissalem i DO Pla i Llevant.

Anàlisi sensorial

L’anàlisi sensorial és una tècnica objectiva de mesura que empra el òrgans dels sentits per a conèixer i avaluar les propietats sensorials del aliments: color, aspecte, aroma, textura, gust.

Empra la percepció sensorial com a instrument d’anàlisi i aplica el mètode científic per avaluar les característiques sensorials del vi DO Binissalem o la Sobrassada de Mallorca IGP.

Aquests consells reguladors tenen una dilatada experiència en l’anàlisi sensorial i en la configuració i manteniment d’un panell de tast professional, especialitzat i objectiu per valorar el compliment dels requisits sensorials que estableixen els plecs de condicions respectius.

La formació d’un panell de tast professional sota aquest marc normatiu i sota la direcció d’una directora de panell, requereix d’un procés tècnic rigorós de selecció dels candidats, preparació de referències, entrenament dels aspirants, qualificació i formació contínua dels membres que el conformen, entre 15-20 persones.

Aquestes persones, amb habilitats sensorials, i no sempre professionals del sector, es formen específicament per avaluar, a cegues i de forma objectiva, si els productes compleixen amb els requisits establerts al plec de condicions. Aquest és un punt més de la certificació de producte.

Cada Consell Regulador disposa del seu propi panell en el qual els seus tastadors, una vegada superat el procés de formació, reben una credencial que els qualifica com a tastadors professionals, i passen a avaluar de forma periòdica els productes a les sessions de tast de control.

El compliment de tots els requisits establerts en els plecs de condicions, permet fer ús de la IGP Sobrassada de Mallorca, DO Binissalem, DO Pla i Llevant, DO Oli de Mallorca o DOP Maó-Menorca als elaboradors inscrits.

Schreibe einen Kommentar

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat