/

El receptari més antic de Mallorca es reedita

Jaume Martí va escriure aquesta obra al segle XVIII i inclou 168 elaboracions

S’acaba de reeditar l’únic receptari de Mallorca del segle XVIII. Es tracta del llibre Modo de cuinar a la mallorquina, de Jaume Martí Oliver (1712-1788), que l’editorial Barcino, el restaurant 7 Portes i la Fundació La Caixa acaben de publicar.

L’obra original, redactada per aquest frare agustí, va desaparèixer, però s’han conservat diversos manuscrits a llibreries nobiliaries i de famílies erudites, la qual cosa demostra la importància i acceptació que va tenir el llibre de Jaume Martí en aquella època. El manuscrit que s’ha editat és el més complet que es conserva. Prové de la Fundació Bartomeu March Servera i inclou 139 receptes de Jaume Martí i 29 d’anònimes.

Una col·lecció única
El llibre Modo de cuinar a la mallorquina és el volum 9 de la Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de la Cuina Catalana, una iniciativa conjunta de la família Solé Parellada, el Restaurant de les 7 Portes de Barcelona, l’Editorial Barcino  i la Fundació La Caixa.

És una recopilació única al món, que té com a objectiu és arreplegar la història de la cuina catalana des de l’edat mitjana fins al segle XX. De fet, la col·lecció comença amb el Llibre de Sent Soví, un dels més antics d’Europa escrit en llengua vulgar i el més antic de la península ibèrica.

Aquest nou volum, titulat Modo de cuinar a la mallorquina, inclou un receptari conventual, en concret, de l’ordre dels agustins de Mallorca, amb més 168 receptes. La recopilació, amb textos de fra Jaume Martí, és el primer receptari autòcton mallorquí que es coneix, ja que, fins el segle XVIII els cuiners de l’illa consultaven obres de cuina externes.

Aquesta reedició inclou estudis del professor d’història econòmica Gabriel Jover-Avellà, de l’especialista en història de la cuina i gastronomia Antoni Contreras, i del cuiner Miquel Calent.

La presentació del llibre va tenir lloc el 10 d’abril al CaixaForum Palma. Hi assistiren Ignasi Miró, director corporatiu de Cultura i Ciència de la Fundació La Caixa; Paco Solé, president de 7 Portes i director de la Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana; Antoni Riera, catedràtic emèrit d’història medieval de la Universitat de Barcelona i codirector de la Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana; i  Toni Massanès, director de la Fundació Alícia.

Podeu consultar-ne una mostra a: https://gastronomicament.cat/wp-content/uploads/2024/04/Modo-de-cuinar-a-la-mallorquina_fragment.pdf

El podeu comanar a: https://www.editorialbarcino.cat/cataleg/modo-de-cuinar-a-la-mallorquina/

La darrera edició que se’n va fer era de 1989, avui dia exhaurida, i no era tan completa. Se’n varen fer càrrec el catedràtic Joan Miralles i professora Francesca Cantallops, a partir d’uns manuscrits de Montuïri i de la biblioteca de Son Vivot, en la qual hi varen incloure un estudi sobre l’ús de la llengua catalana en el segle XVIII.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat