Fa dies que circula per les xarxes socials que la Unio Europea obligarà a menjar farina de cuc. Això és fals.
Què ha passat?
El 20 de gener de 2025, la Comissió va autoritzar la posada al mercat de pols de larves senceres de Tenebrio molitor (cuc groc de la farina) tractada amb llum ultraviolada com a nou aliment. Està pensada per ser comercialitzada com a ingredient alimentari en una sèrie de productes alimentaris per a la població en general. Les autoritzacions existents d’aquests insectes com a aliments nous permetran als sol·licitants col·locar les diferents espècies d’insectes al mercat de la Unió Europea sota determinades condicions d’ús.
Per què estan aprovant consumir insectes com a aliment?
Els nous aliments es defineixen com els aliments que no havien estat consumits en un grau significatiu pels humans a la UE abans del 15 de maig de 1997, quan va entrar en vigor el primer Reglament sobre nous aliments. Encara que hi ha proves anecdòtiques d’insectes consumits com a aliment en el passat, cap Estat membre ha confirmat el consum humà en un grau significatiu abans del 15 de maig de 1997 per a cap espècie d’insecte.
El que ha passat aquest mes és un dels darrers passos del procediment per autoritzar com a nou aliment la pols de larves senceres de Tenebrio molitor (cuc groc de la farina) tractada amb UV. Els Estats membres van donar llum verda a la Comissió perquè permetés a un operador d’empresa alimentària, que havia sol·licitat aquestes autoritzacions, introduir el producte al mercat de la UE. Això ja li ha passat a una sèrie d’insectes com el cuc groc de la farina, la llagosta migratòria, el grill domèstic, el cuc de la farina menor a més de la pols parcialment desgreixada obtinguda d’ Acheta domesticus (grill domèstic) sencer.
S’etiquetaran els productes que continguin insectes?
L’avantprojecte de llei estableix els requisits d’etiquetatge dels aliments que contenen el nou aliment. Això s’aplica a més dels requisits del reglament d’etiquetatge.
Serà obligatori menjar-ne?
Des de la Comissió Europea remarquen que correspon als consumidors decidir si volen menjar insectes o no. L’ús d’insectes com a font alternativa de proteïnes no és nou i els insectes es mengen regularment a moltes parts del món.
Imatge: ivabalk en Pixabay


