La Fira del Formatge Mahón-Menorca arriba a la quarta edició i convertirà la plaça de s’Esplanada de Maó, del 17 al 19 d’octubre, en un gran aparador de sabors, cultura i tradició. Impulsada per l’Ajuntament de Maó, amb la col·laboració de Sa Cooperativa del Camp i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen, aquesta cita té com a eix central el formatge amb DOP Mahón-Menorca, un dels grans emblemes gastronòmics de l’illa. Alhora, la fira obrirà les seves portes a altres elaboracions locals d’ovella i cabra i a productors convidats de la Ruta Europea del Formatge, convertint Maó en punt de trobada del millor de la cultura formatgera.
Més enllà de l’experiència gastronòmica, aquest esdeveniment vol posar en valor el producte local i el sector primari de Menorca, a la vegada que enforteix el comerç i la restauració, amplia l’oferta cultural de la ciutat i contribueix a allargar la temporada turística.
El batle de Maó, Héctor Pons, ha destacat que “la Fira del Formatge s’està convertint en un referent” amb el doble objectiu de donar a conèixer aquest producte emblemàtic que porta el nom de Maó arreu, i en una època de l’any –octubre– en la qual permet dinamitzar l’activitat econòmica del municipi.
Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia de Promoció econòmica, Susana Salom, posa en valor que aquest esdeveniment “segueixi creixent en número d’estands, sense perdre la seva essència”.
També el president de la Denominació d’Origen Mahón-Menorca, Bosco Triay, posa de relleu que aquest sigui un esdeveniment que s’allargui en el temps com ho fan fires d’altres indrets amb productes tant emblemàtics com el Cabrales o el Casar.
Per últim, Antònia Bosch, gerenta de la Cooperativa del Camp, explica que en aquesta edició la fira “reafirma la seva consolidació com espai de trobada i d’orgull d’aquest producte”.
Per facilitar la participació de tots els visitants, l’organització ha editat programes informatius en quatre idiomes —català, castellà, anglès i francès—, amb l’objectiu d’arribar també al públic internacional que visita l’illa durant aquestes dates.
El programa d’enguany inclou mostres de cuina, música en directe, activitats infantils, tallers i espectacles que consoliden la Fira com una de les propostes més atractives del calendari menorquí. A les activitats més tradicionals s’hi sumen novetats com el FormatJazz i la participació de nous experts i creadors, fent que amb aquesta edició es doni un pas endavant en la projecció de Maó com a referent gastronòmic i cultural.
Un programa per a tots els públics
La quarta edició aposta per un programa ampli i diversificat, que combina la divulgació gastronòmica amb activitats culturals, lúdiques i familiars:
Gran inauguració amb FormatJazz
Divendres 17 d’octubre, a les 18.30 h, s’estrenarà per primera vegada a Menorca el FormatJazz, una proposta que marida música i gastronomia. El concert, a càrrec del grup Jaç de Folk, liderat per Xavier Batllés (fundador de l’Orquestra Mirasol), s’acompanyarà d’un tast comentat de sis formatges internacionals i locals, entre ells el Mahón-Menorca DOP.
Mostres de cuina en directe
- Dissabte 18, a les 12 h: Joan Taltavull, jove xef menorquí de 18 anys guardonat als European Young Chef Awards, presentarà “Formatge en textures”, una proposta innovadora que harmonitza el formatge amb productes del mar.
- Dissabte 18, a les 18 h: Pep Pelfort recupera el Moretum, una recepta mediterrània d’origen romà a base de formatge i herbes, per reivindicar el llegat històric del nostre producte estrella.
- Diumenge 19, a les 12.30 h: Rosa Rotger oferirà un taller basat en una recepta del segle XVIII extreta del llibre de Fra Roger, recreant el gust autèntic d’un antic pastís de formatge. L’activitat es complementarà amb gelat de llet de vaca menorquina i vermut de Binitord.
Tallers i activitats participatives
- Divendres 17, a les 18 h: “Les ratetes entremaliades”, una parella d’actors caracteritzats que animaran els més petits que visitin a la fira.
- Dissabte i diumenge, a les 10 h: Taller de fer fogasses amb la instal·lació d’una formatgeria a la mateixa plaça per mostrar en viu el procés d’elaboració artesanal.
- Dissabte 18, a les 12 h: “Formatgeria de contes”, un espectacle infantil de contacontes i il·lustració a càrrec de Sant Vicent.
Cultura i tradició menorquina
Els gegants de Maó i Llucmaçanes, acompanyats enguany pel Cavall de Maó, seran protagonistes de les activitats de carrer el dissabte, a partir de les 10.30 h. La música tindrà també un paper rellevant amb concerts de grups locals com Dues Llunes i The Pink Tsunami. La cloenda, diumenge, comptarà amb l’actuació itinerant de Sa Xaranga, que posarà el punt final a la festa.
Espais gastronòmics i mostres ramaderes
La fira comptarà també amb el Format-Tast, un espai de pícnic amb taules on els visitants podran aturar-se a degustar una selecció de productes locals —pa, mel, cervesa artesana, vins i cafès especialitzats, pastes típiques, hamburgueses, pastissos, safrà— que complementaran l’oferta dels formatges de Menorca i dels estands convidats.
Paral·lelament, la mostra ramadera tornarà a tenir un paper destacat amb la presència de vaca frisona i vaca menorquina, a la qual enguany s’hi afegirà, per primera vegada, la participació d’ovelles de raça menorquina. Una incorporació que reforça el vincle de la fira amb el sector primari de l’illa i posa en valor la seva tradició agroalimentària.