El jurat dels premis Superior Taste Awards 2025 ha guardonat amb dues estrelles el gató fet amb ametlla de Mallorca que elabora artesanalment el Forn i Pastisseria Trias. El veredicte s’ha fet públic el 15 de juny.
Es tracta d’uns premis que atorga l’Institut Internacional de Tast de Brussel·les, una entitat formada per cuiners i experts en gastronomia de renom, els quals avaluen i premien la qualitat sensorial d’aliments i begudes.
El seu rigorós procés de tast, que es basa en criteris de gust, textura i aroma, garanteix que només els productes que realment destaquen en aquests aspectes siguin reconeguts.
Aquest guardó reafirma la qualitat excepcional d’un producte que no només és unes postres, sinó un símbol de la rica herència gastronòmica de Mallorca.
El gató d’ametla de Mallorca és un pa de pessic elaborat exclusivament amb ingredients de primera qualitat, com ara l’ametlla IGP de Mallorca, sucre, ous, canyella i llimona, sense farina de blat, per la qual cosa és apte per a un públic més extens.
El Gató d’Ametlla de Mallorca està catalogat com a aliment tradicional de Mallorca per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca des del 2018 i està protegit amb aquesta recepta que és l’original i que li atorga el nom de gató. Tot i això, en un mercat on proliferen versions que no respecten la recepta tradicional, és imperatiu defensar-ne la singularitat i qualitat i lluitar perquè no se’ls identifiqui com a gató.
L’elaboració del gató de Trias segueix aquest mètode artesanal, transmès de generació en generació, així s’assegura que cada mossegada sigui una celebració de la tradició i un viatge a la infantesa, que evoca els records del gató de les nostres padrines.
Pep Trias, després de conèixer que s’atorgava aquest reconeixement, ha manifestat estar molt satisfet per la difusió d’un producte com el gató d’ametlla de Mallorca més enllà de les nostres fronteres, “perquè xefs reconeguts han degustat aquestes postres per primera vegada, i els ha sorprès enormement”.
Forn i Pastisseria Trias és una empresa familiar amb quasi 20 anys d’història a Mallorca. Estan especialitzats en productes de forn i pastisseria tradicionals com ara panades, cocarrois i ensaïmades, entre d’altres, utilitzen ingredients locals, que fan que aquests productes siguin ideals per emportar o degustar al seu espai de cafeteria.
Pep Trias, nascut a Sant Jordi (Mallorca) l’any 1982, d’ença dels 16 anys fa feina al món de la pastisseria. Va començar la seva formació a la Pastisseria Coll de Sant Jordi. Avui dia regenta la pastisseria Forn i Pastisseria Trias, situada al Secar de la Real (Palma) al costat de la seva esposa Maria del Mar Vich, on elaboren més de 500 referències repartides en diferents èpoques de l’any. Cal destacar a més que Pep Trías va rebre, el passat 11 de març, el premi Flor d’Ametler 2025 per la seva difusió i compromís amb l’ametlla de Mallorca dins de la pastisseria tradicional.