Per Nadal, a molta de gent li agrada mantenir el costum de cuinar un menú tradicional fet a casa, però preparar-lo pot implicar moltes hores, sovint un dia sencer de feina i, avui dia, poques persones poden disposar del temps necessari per cuinar tots els plats al darrer moment.
Des de la Federació Avícola Catalana (FAC) proposen un menú tradicional de Nadal i expliquem com el podeu preparar en els dies anteriors perquè el dia assenyalat tot quedi perfecte i pugueu gaudir del Nadal i de la família sense passar llargues hores a la cuina.
Al menú tradicional de Nadal no hi falta l’escudella i sobretot, una au al plat principal. La tradició de cuinar aviram per Nadal té arrels molt antigues i per aquestes dates a les carnisseries i a les parades dels mercats es poden trobar moltes aus diferents, com ara el pollastre, l’indiot, el capó, la pularda, l’ànec, la guatlera, la perdiu o la pintada, que són la matèria primera imprescindible per a elaborar el rostit de Nadal amb productes frescos, de proximitat i de la màxima qualitat. Les aus són sense dubte la millor opció pels àpats més assenyalats, atès que permeten fer plats exquisits i molt vistosos a preus moderats. En aquest enllaç, hi teniu les particularitats de cada carn.
Menú de Nadal per a persones ocupades
Podeu començar a cuinar el cap de setmana anterior a Nadal. Us recomanam que faceu una llista detallada de tots els ingredients i que aneu a comprar amb antelació. La carn, especialment l’au pel plat principal, la podeu comanar a l’establiment de confiança amb temps i anar-la a recollir el dia que les hagueu de preparar.
També us serà útil conèixer el temp màxim de conservació dels aliments a la gelera per si els heu de congelar. En aquest enllaç trobareu indicacions per la majoria d’aliments.
ELS ENTRANTS
El dinar de Nadal sol ser abundant i no és imprescindible acompanyar-lo d’uns entrants, però si us agrada la idea de fer-ne, us donam algunes idees que tenen el punt ideal de sofisticació i es poden fer amb antelació. Les taules d’embotits, els formatges i els patés i foie-gras són opcions adequades i no necessiten preparació prèvia.
- Canapès d’ous passats per aigua (poché) de guatlla i pernil d’ànec: la part més laboriosa, que és coure i pelar els ous, la pots fer fins 5 dies abans i guardar-los fins a 5 dies a la gelera en aigua salada a l’1%, deixant-los a temperatura ambient el dia de Nadal. Recorda coure els ous només 2 minuts perquè quedi el rovell cremós, i un cop muntats els canapès feis un tall a cada ou perquè ragi part del rovell. Quedarà espectacular!
- Terrina freda de salmó: amb un motlle rectangular de pastisseria, salmó fumat i crema de formatge fresc amb anet pots fer de manera fàcil i ràpida un pastís fred que es conservarà fins a 5 dies a la gelera.
- Olivada amb anxoves: podeu comprar-la feta o fer-la a casa amb olives negres o pansides, anxoves i oli d’oliva verge extra. Serveix amb torrades al costat.
- Lombarda de Nadal amb pinyons torrats: vistosa i fàcil de preparar, només heu de saltejar una juliana de col lombarda amb ceba i panses, aromatitzada amb vi ranci, que es conservarà fins a 4 dies a la nevera. Pot ser un entrant o una guarnició.
LA SOPA O L’ESCUDELLA
De l’escudella i l’olla de Nadal, hi ha tantes variants com persones i famílies. Hi ha qui prefereix la sopa de galets amb pilotes o sense i hi ha cases on se serveix tota l’olla. En aquest cas, si es vol fer un segon plat pot ser bona idea fer-lo més lleuger.
L’escudella i carn d’olla de Nadal es pot cuinar el cap de setmana abans de Nadal o més aviat. Més enllà de 4 dies, és millor conservar al congelador i per separat el brou, la carn d’olla triada prèviament i els llegums, descartant les verdures. Un dia abans, posau a descongelar a la nevera els ingredients que servireu per Nadal. El mateix dia de Nadal escalfau la pilota o la carn d’olla amb el brou i colau-lo de nou per la sopa o l’escudella.
EL ROSTIT
L’au rostida sencera és el plat de Nadal per excel·lència. El rodó d’au és també una bona opció, a les carnisseries i polleries en trobaràs moltes opcions amb farcits diferents. Aquí en teniu un parell d’idees, però les possibilitats amb l’aviram són moltíssimes:
- Capó farcit de Nadal: també galpot ser un pollastre o un indiot (també dit gall dindi), en funció del nombre de comensals. El farciment el podeu preparar dies abans amb carn magra, salsitxes a trossos i fruites seques, i conservar-lo a la nevera o al congelador. Comanau un capó a la botiga, preparat per farcir però conservau-ne la carcassa, per anar a recollir-lo el dia 23. El 24 al matí posau-lo en un recipient prou gran, submergit en una salmorra al 10%, amb herbes aromàtiques i el suc d’una llimona, i deixau-lo a la gelera. Aquest procediment deixarà l’au tendra i sucosa encara que la cocció es faci sense farciment, una de les funcions del qual és evitar que la carn quedi eixuta. El dia de Nadal al matí eixugau bé el capó i rostiu-lo al forn o a la cassola, condimentat i adobat. No caldrà que l’hi poseu sal, atès que tindrà el punt ideal d’haver estat dins la salmorra. El farciment, un cop descongelat el podeu escalfar en una paella just abans de servir.
- Tall rodó d’au: aquest elaborat es fa amb carn d’au desossada, enrotllada i lligada, i es pot farcir amb una gran varietat d’ingredients. És una opció molt pràctica si teniu poc temps per cuinar, atès que es pot congelar cru i cuinar-lo el mateix dia de Nadal, o bé cuinar-lo i desar a la gelera fins a 3 dies o congelar-lo fins al dia 24. El rodó d’au es pot preparar igual que la peça d’au sencera, aromatitzat amb herbes, espècies i vi o licor, i acompanyar-lo d’un puré de poma i cebetes confitades, que són guarnicions que es poden preparar uns dies abans i que també pots fer per acompanyar el capó rostit.
Com podeu veure, és ben fàcil de preparar un autèntic dinar de Nadal: només heu de cuinar a estones i tenir una bona organització. Solament us quedarà completar l’àpat amb unes neules, uns torrons i un bon vi o cava i gaudir d’una llarga sobretaula en família.
Imatge: FAC-AdobeStock