Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El xuixo (o xut a les comarques tarragonines, ‘Tornem-hi’ a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot chucho o suso al País Valencià) no és un pastís, com diu la Gastroteca de la Generalitat de Catalunya. És una pasta, tal com també ens explica el mestre Jaume Fàbrega en diverses ocasions.

La seva procedència original és gironina, encara que és una de les pastes més conegudes a tot el territori català. Aquesta és la recepta del xuixo de Girona.

Ingredients:

  • 200 g mantega
  • 100 g sucre
  • 2 ous
  • 20 g de llevat
  • 200 g de farina
  • 1 dl de llet
  • 1 polsim de sal
  • Canyella en pols
  • Crema pastissera o catalana
  • Oli de gira-sol

Preparació:

En un atuell barregeu-hi la mantega, el sucre i els ous batuts. Tot seguit afegiu-hi la canyella, un polsim de sal i el llevat. Un cop tot barrejat afegiu-hi la farina passada pel tamís. Feu una pasta fina i sense grumolls. Tot seguit tireu-hi la llet.

Un cop barrejat tot, poseu la massa sobre una taula untada amb oli i lamineu-la, procurant untar el corró amb oli a fi que s’enganxi la pasta. Talleu-la a trossos rectangulars d’uns 15 x 10 cm. A sobre esteneu-hi una mica de crema pastissera o catalana ben freda. Introduïu les puntes cap endavant i caragoleu la pasta, a fi que la crema no en pugui sortir. Col·loqueu-los en un lloc calent en una safata greixada i tapada amb un drap per tal que no faci crosta i fermentin. Quan tinguin el volum desitjat fregiu-los en oli abundant. Un cop rossos i escorreguts, empolseu-los amb sucre.

Variacions:

En lloc de mantega es pot utilitzar llard. La massa es pot aromatitzar amb peladura de llimona ratllada. També es poden farcir amb crema de tòfona, xocolata, etc.