L’associació Tramuntana XXI organitza la quarta edició de la Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana: una oportunitat de posar en valor la cultura popular vinculada al patrimoni gastronòmic ramader.
Les activitats previstes en aquest esdeveniment se celebraran del 20 al 26 de novembre. Així, la Serra de Tramuntana s’omplirà d’activitats relacionades amb el patrimoni gastronòmic vinculat a la ramaderia de la Tramuntana: xerrades, visites guiades, tastets de producte local, tallers per públic general, per a infants, concurs gastronòmic, etc.
L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és donar a conèixer la cultura popular vinculada a la producció i consum alimentari de productes derivats de l’activitat del sector primari, a través de la gastronomia i com aquesta ha contribuït a modelar el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana.
Per assistir a les activitats, cal inscriure’s prèviament, i totes són de franc, a excepció del sopar-degustació ‘Camins de Muntanya’, que s’oferirà al restaurant Can Boqueta de Sóller, amb un menú especialment creat per a l’ocasió per el xef Kiko Martorell.
La Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana té el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística.
Les activitats són les següents:
Visita finca agroecològica Es Coll Gomar
Dilluns, 20 de novembre, a les 10 hores
Finca es CollGomar (es Capdellà, CALVIÀ) 10 h.
Amb la col·laboració Cooperativa Pagesos Ecològics de Mallorca farem una visita a Es Coll Gomar, finca dedicada a l’explotació ramadera a es Capdellà.
Amb el pagès i ramader Xesc Sans, els participants es podran apropar al dia a dia d’aquesta feina, tant el que representa com a sector econòmic tradicional encara actiu, com la seva importància amb relació a la preservació de la biodiversitat de la Tramuntana. La visita finalitzarà amb un tast de productes elaborats per la mateixa finca, com a exemples de productes ecològics i de proximitat. INSCRIPCIÓ
Taller de cuina de muntanya amb Kiko Martorell de Can Boqueta
Dimarts, 21 de novembre, a les 18:00 h
Centre Capvespre. Carretera de Fornalutx, 8
De la mà del seu xef, Kiko Martorell, tindrem l’oportunitat de realitzar un taller dedicat a la tradició culinària vinculada al món de la caça i la muntanya. Aquesta activitat no només permetrà a les persones assistents conèixer de prop algunes receptes confeccionades amb productes de proximitat amb l’estil característic del nostre xef, sinó també a participar activament en la seva elaboració. INSCRIPCIÓ
Passi de La senda del pastor i diàleg amb la directora
Dimecres, 22 de novembre, a les 16 hores
Casal Son Tugores (Alaró)
Projecció de La senda del pastor, un documental de la directora Sílvia Pradas que ha rebut un gran nombre de premis a nivell estatal i internacional. El llargmetratge reflexiona sobre les dificultats de mantenir l’activitat ramadera tradicional com a forma de vida a través de la història de sis ramaders i ramaderes. Després de la projecció, hi haurà la intervenció de la directora i membres de la productora Crew films. INSCRIPCIÓ
Taller de brossat
Dijous, 23 de novembre, a les 11 hores
Formatges Tramuntana. Carretera Pollença – Lluc, km 5.3
Sa Cabreta, una formatgeria artesana enmig de la Tramuntana, durà a terme un taller on conèixer de prop l’elaboració del brossat, un dels productes que realitzen a partir de ramats de cabres cridades de forma ecològica a la seva finca just devora Pollença. Aprofitarem per fer un passeig per la finca, i després entrarem a les instal·lacions del seu obrador per poder aprendre la forma d’elaboració d’aquests productes, aprenent quines són les característiques que determinen el seu tractament artesanal. INSCRIPCIÓ
Conversa Ramaderia sostenible + Sopar «Camins de muntanya» (30€)
Dijous, 23 de novembre, a les 19 hores
Restaurant Can Boqueta. Gran Via, 43
L’activitat començarà amb una conversa i debat amb ramaders i ramaderes de la Tramuntana, així com altres persones vinculades al sector, per analitzar els models que garanteixen una ramaderia sostenible i ecològica, així com els reptes que afronta el sector de cara al futur.
Seguidament, les persones assistents podran gaudir d’un sopar al mateix Restaurant de Can Boqueta, confeccionat per a l’ocasió pel xef Kiko Martorell. Els plats principals seran elaborats a partir de productes de proximitat. *Les persones inscrites rebran un correu amb tota la informació sobre com fer el pagament per confirmar la reserva INSCRIPCIÓ MENÚ
Visita Reserva Biològica d’Ariant
Dissabte, 25 de novembre, a les 11 hores
Reserva Biològica d’Ariant. carretera Pollença – Lluc
La Reserva Biològica d’Ariant, entre Escorca i Pollença, està formada per 47 hectàrees de terreny agrícola més altres tantes de pastura en les quals destaca un ramat compost per 225 ovelles de raça mallorquina. A més, en els darrers anys també s’ha introduït un ramat de 25 vaques i un altre format per 30 ases. Visitarem aquesta reserva de la mà de la Fundació Vida Silvestre Mediterrània, que ens explicaran com es fa gestió de l’activitat tradicional del pasturatge lliure, i la important tasca que fan aquests ramats en la prevenció d’incendis i la preservació de la biodiversitat de la Serra. Després de la visita, tindrem l’oportunitat de fer un petit tast dels productes que elaboren. INSCRIPCIÓ
Taller d’estampació amb feltre per a famílies (infants +4)
Diumenge, 26 de novembre, a les 11 hores
La Plaça. Bunyola
L’entiat Trazos de Bosque durà a terme una activitat on conflueix l’art i la natura, un taller familiar d’estampat amb feltre de llana pensat sobretot per als més petits i petites (entre 3-12 anys). Amb l’objectiu de difondre la importància que ha tengut la ramaderia d’ovelles a la nostra illa, i concretament a la Serra de Tramuntana,, durem a terme una activitat d’exploració i experimentació artística amb la llana, que ens permetrà descobrir el gran ventall d’usos que pot tenir aquest material. El taller es durà a terme a l’espai públic, concretament a Sa Plaça, en el marc de la Fira de Santa Catalina de Bunyola. INSCRIPCIÓ
Tast d’arròs de muntanya amb Els Fogons de Plaça
Diumenge, 26 de novembre, a les 12.30 hores
La Plaça. Bunyola.
D’entre els molts plats tradicionals vinculats a la Serra de Tramuntana hi ha l’arròs de carboner, l’especialitat de na Cati Pons dels Fogons de la Plaça de Bunyola. De la mà d’aquesta xef aprendrem els secrets d’aquesta recepta tradicional, i la vinculació amb la ramaderia de muntanya. Aquest tastet està concebut com a activitat de cloenda de la 4a edició de la Setmana Gastronòmica, i per això es farà a l’espai públic al poble de Bunyola coincidint amb les Festes de Santa Catalina, que arrepleguen a artesans, productors locals i a persones vinculades al món de la ramaderia. INSCRIPCIÓ