/

Aquestes són les tomàtigues més ben valorades de Mallorca

El jurat ha estat format per Tiffany Blackman, Laura Calvo, el xef Andrés Benítez, l'enginyer agrònom i doctor per la UIB, Jaume Jaume i l'horticultor Bernat Ferrer

El Certamen Internacional de la Tomàtiga de Mallorca ha celebrat la desena edició, el dia 25 de juliol. La tomàtiga (també dita tomàquet o tomàtic) és originària d’Amèrica i considerada durant segles una planta ornamental a Europa, s’ha convertit en un dels ingredients clau de la dieta mediterrània per la versatilitat, la frescor i els beneficis nutricionals: és rica en antioxidants, com el licopè, a més d’aportar vitamines A i C, i afavorir la hidratació.

En aquest esdeveniment privat, celebrat al restaurant Botànic de l’hotel de 5 estrelles Gran Luxe Can Bordoy Grand House & Garden (Palma), s’han presentat i avaluat 45 tomàtigues de 8 categories, procedents de diferents orígens. El jurat ha analitzat cada mostra atenent criteris com l’aspecte, l’aroma, la textura, l’estructura, l’equilibri i, per descomptat, el sabor.

Una dècada valorant la millor tomàtiga del món
Com ha passat en altres edicions, el tast ha tengut un jurat especialitzat, format per Tiffany Blackman d’Aubocassa, Laura Calvo de Salines d’Es Trenc, el xef Andrés Benítez, l’enginyer agrònom Jaume Jaume i el pagès Bernat Ferrer.

En aquesta edició, el tast ha inclòs varietats tan singulars com la tomàtiga groga o la tomàtiga verda. Aquesta diversitat d’orígens i tipologies ressalta el valor gastronòmic de la tomàtiga com a producte essencial de la dieta mediterrània. El certamen no sols reconeix qualitat hortícola, sinó que serveix com a espai de reflexió sobre el cultiu, el clima i l’evolució del paladar al voltant d’un ingredient mil·lenari.

Després de més de 3 hores de tast i diversos dies de deliberació, el jurat de la 10a Edició del Certamen Internacional de la Tomàtiga de Mallorca ha reconegut com a tomàquets més ben valorats a les seves respectives categories els següents:

  • Raï Atòmic de Son Soler, en categoria especial o novelties.
  • Tia Apol·lònia de Son Vell en amanida, amb un accèssit destacat en aquesta categoria per a la tomàtiga de  Valldemosa de la finca Aubocassa.
  • Cor de Bou de Terracor i Grupo De Castro.
  • Tomàtiga Rosa de Grup de Castro.
  • Pera (també dita tomàtiga de frare) de Son Vell en categoria pera.
  • A la categoria cherry  (tomatigó) el de Terracor.

Aquestes han estat les consideracions finals del jurat:

  1. Novelties: en aquesta categoria especial s’han inclòs 4 tomàtigues de difícil encaix a les altres categories.
  2. Qualitat: totes les tomàtigues són madures, gustoses, poc àcides, amb textura no granulosa, amb un gran gust i aromes equilibrades, que és el que esperaven trobar al certamen.
  3. Canvi a l’excel·lència: els darrers anys s’ha perseguit posar de manifest el descens de la qualitat de la tomàtiga, però el jurat d’aquest desè certamen ha presenciat amb molta alegria el contrari; és a dir, que la gran majoria són de gran qualitat.
  4. Objectius: després de 10 anys, el certamen ha aconseguit un dels seus objectius principals, que és traslladar a l’opinió pública, i als productors, que la tomàtiga i el seu cultiu és important, i vist la gran qualitat de les varietats presentades, s’ha aconseguit.
  5. Dieta i gastronomia mediterrànies: la tomàtiga amb sal i oli és un aliment que es complementa, especialment per aportar vitamines, minerals, nutrients essencials i fibra.
  6. Sector agrícola: el jurat posa de manifest que l’interès i l’esforç creixent per part dels productors a tenir tomàtigues excel·lents està donant uns resultats excepcionals.
  7. Varietats en auge: Comenten que varietats com cor de bou, rosa i ramallet, que eren sempre d’alta qualitat, es poden veure eclipsades per tomàtigues d’amanida i de Valldemossa.

En aquest restaurant pots degustar algunes de les millors tomàtigues de Mallorca
El restaurant Botànic de Palma ofereix la possibilitat de degustar excel·lents tomàtigues a Mallorca, incloses algunes de les varietats més ben valorades en aquesta edició del certamen. Es tracta del primer restaurant #plantforward de Mallorca, ubicat a l’hotel Can Bordoy Grand House & Garden, al centre històric de la capital balear.

El seu xef, Andreu Benítez, gran amant del producte vegetal i especialment de la tomàtiga, ha sabut integrar-lo a la seva cuina amb propostes creatives, elegants i plenes de sabor com el carpaccio de tomàtiga amb ametlla mallorquina i tàperes, la coca de tomàtiga confitada o el seu delicat tàrtar vegetal.

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat