Després de 7 anys de feina, finalment aquest mes de novembre s’ha constituït oficialment l’Acadèmia de la Cuina, del Vi i de la Gastronomia de les Illes Balears.
Aquesta entitat té com a missió principal assessorar el Govern i els organismes públics de les Illes Balears i Pitiüses en matèria gastronòmica. La seva creació va ser formalitzada el 13 de juny passat mitjançant el decret 23/2025 emès pel Govern de les Illes Balears i la creació de la junta directiva ha tengut lloc el 14 de novembre de 2025.
Els objectius fonamentals de l’acadèmia impliquen l’estudi, la investigació, l’elaboració, la defensa, la codificació, la preservació i la divulgació de la cuina tradicional de les Illes Balears així com dels seus vins.
La junta directiva està formada per Gabriel Morell com a president, Josep Lluís Roses com a vicepresident, Antoni X. Darder com a secretari, Pere Gual de Torrella com a tresorer, i com a vocals Antònia M. Torres, Julio Martínez-Almoyna, Luis Fidalgo, Antoni Juaneda i Maria José Amengual.
Aquesta nova entitat de referència es pot considerar una evolució de l’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca, una associació sense ànim de lucre creada fundada per Guillem Puerto i Pep Sans l’any 1986, que s’ha dedicat -i ho continuarà fent- a mantenir viu el patrimoni culinari de Mallorca, atès que els seus membres han cuinat durant gairebé quatre dècades un total de 1.500 receptes tradicionals acompanyades de vi, unes elaboracions que s’han publicat com a llibres, en què expliquen pas a pas la preparació de cada plat adaptat al temps actual.


