//

Vuit de cada deu catalans prefereixen ous de proximitat

El consumidor aposta per la frescor i creu que un menor temps de transport preserva el valor nutritiu, manté les característiques organolèptiques i augmenta la durabilitat

La Federació Avícola Catalana (FAC) ha impulsat un exhaustiu estudi sobre el consum d’ous a Catalunya per conèixer la percepció dels consumidors sobre la procedència d’aquest aliment, els seus valors i el paper que té a la seva dieta.

En el marc del Dia Mundial de l’Ou, que se celebra dia 10 d’octubre, aquest estudi té per objectiu oferir dades que permetin tancar la bretxa entre allò que el consumidor valora (proximitat i qualitat) i allò que realment sap sobre la procedència dels ous, amb la finalitat afegida de posar en valor un producte local que és saludable i altament ric en nutrients.

La iniciativa té una especial significació enguany, ja que Catalunya ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, un reconeixement atorgat per l’IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). Aquest títol té com a finalitat promoure aquelles regions que contribueixen activament a la millora de la qualitat de vida de les persones, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat, i la innovació gastronòmica.

L’estudi de la Federació Avícola Catalana (FAC) revela una preferència clara dels consumidors. Un contundent 81% dels catalans (8 de cada 10) tria ous de proximitat, basant la seva elecció en tres motius clau: la frescor, el suport a l’economia local i la sostenibilitat.

A partir de les conclusions d’aquest estudi, que ha recollit l’opinió de 1.000 ciutadans, s’han creat diferents recursos divulgatius. Sota el lema ‘Tria ous amb accént català’, aquests materials pretenen fomentar el consum de producte català i facilitar al consumidor una compra més conscient i informada.

Les dades recollides indiquen que és particularment rellevant la importància de la frescor, ja que està directament relacionada amb la proximitat: un ou d’una granja propera garanteix una menor distància i, per tant, menys temps des de la posta, la qual cosa contribueix a preservar el valor nutritiu, a mantenir les característiques organolèptiques i augmenta la durabilitat.

Segons els enquestats, triar ous de proximitat també significa donar suport a l’economia local, atès que fomenta la creació d’ocupació al sector primari i assegura que els beneficis es reinverteixin en la comunitat. A més, actua com a element d’equilibri territorial, afavorint la continuïtat de les activitats econòmiques tradicionals i promovent el manteniment de la tradició alimentària. D’aquesta manera, es fomenta un consum més sostenible i beneficiós per al medi ambient.

L’estudi també assenyala que el 68% de les persones enquestades creu saber que els ous que consumeix són de Catalunya, malgrat que un 28% afirma desconèixer la seva procedència real. La major part (el 81%) recorda haver vist un codi a la closca de l’ou que aporta informació, però el 25% dels consumidors confessa que no sap què vol dir i un 79% creu que és difícil d’interpretar. Per exemple, el 84% reconeix que no sabria dir si l’ou que compra té procedència catalana només mirant el codi.

Què significa el codi de la closca dels ous?
“El codi imprès a la closca és una eina fonamental per al consumidor. Aporta una informació clau i transparent sobre el producte que està comprant més enllà de la que pugui figurar a la caixa o a la publicitat. Sabem que pel 81% dels catalans la proximitat és un factor important i, per tant, és la nostra responsabilitat facilitar-los els coneixements perquè puguin escollir conscientment. Aquesta iniciativa busca, precisament, connectar allò que el consumidor valora amb allò que realment sap”, afirma Joan Anton Rafecas, president de FAC.

Què vol dir el codi?
El codi de l’ou és la sèrie de números i lletres que porten imprès a la closca. Aquest codi fa possible la traçabilitat de l’ou ja que permet conèixer la granja d’on prové. Els dígits de què consta el codi ofereixen diferents dades sobre l’origen de l’ou i ens permeten conèixer des del sistema de cria de la gallina ponedora fins a la seva procedència.

L’ou va ser pioner en la traçabilitat alimentària en esdevenir un dels primers aliments a incorporar, a la seva closca, un codi obligatori imprès.

Creix la tendència a menjar més ous i a fer-ho també per esmorzar
Segons indica l´estudi de la FAC, el consum d’ous és generalitzat entre la població, ja que arriba gairebé a la totalitat dels catalans. Quant a la freqüència, el 60%  consumeix ous entre 2 i 3 vegades per setmana; el 23% menja un cop per setmana i un 9% ho fa diàriament. Les dones i les persones més grans en consumeixen amb més freqüència que els homes més joves.

Tot i això, els enquestats són conscients que el consum d’ous és saludable i consideren que en podrien prendre més. De fet, el 30% dels enquestats opina que la quantitat ideal de consum setmanal hauria de ser d’entre 4 i 5 ous.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat