N’Anna Fornell es proclamà campiona de l’edició del mes de novembre del concurs Mossegades amb la recepta tapeta de llagostins, cloïses i ceps. Des del 2008 escriu al seu blog ‘M’agrada cuinar‘, una delicadesa on hi podeu trobar els secrets del bon menjar del Berdegà, com també altres temes culinaris interessants.
Ets mare de dues filles bessones adolescents, com ho fas per dedicar temps per a la cuina?
A casa sempre he cuinat molt.. fins i tot quan les meves filles eren petites que encara donàven més feina.. ara ja s’ espavilen i ajuden també. Una ja estudia fora.
De tota manera, s’ ha de buscar una mica de temps per fer el que t’ agrada i com que a mi m’ agrada cuinar… doncs trobo temps per fer-ho. Una mica d’ organització, i també miro de no complicar-me massa. La gent pensa que per cuinar s’ ha de tenir molt temps i no sempre és cert. Es pot menjar bé i saludable amb ben poca feina.
Els adolescents mengen de tot?
Haurien de menjar de tot, evidentment, i segur que n’ hi ha molts que sí que mengen de tot… però a casa meva aixó sempre ha estat difícil. Em sembla que sí que els hi ensenyat que s’ ha de tastar tot, però sempre els ha costat menjar, tenen poca gana i hi ha moltes coses que no les volen ni tastar..
Així que no sé com es fa per estimular-los que mengin de tot, perquè jo ja ho he provat i no m’ ha funcionat!
“PER NADAL CAL PLANIFICAR ELS MENÚS EN FUNCIÓ DEL PRESSUPOST I DEL TEMPS QUE TENIM PER PREPARAR-LOS”
Al darrer escrit del teu blog parles de propostes de Nadal. Què ens proposes per viure’l d’una manera especial?
A mi m’ agrada molt celebrar aquestes festes amb plats tradicionals, encara que sigui, a vegades, amb un toc modern o diferent. A casa meva no falta mai l’ escudella per Nadal, una d’ especial que fa la meva mare, que només mengem aquest dia i que ja l’ esperem.
Si no es pot, no cal fer massa despesa extra… L’ escudella, el pollastre, els canelons, etc., no són plats cars. És qüestió de planificar els menús en funció del pressupost i del temps que tindrem per preparar-los.
“ELS CARGOLS DE L’ÀVIA ÉS UNA D’AQUELLES RECEPTES QUE EM FAN PENSAR EN LA INFANTESA”
Al teu blog hi ha receptes d’amics, de familiars i de ta mare, quina és la que aprecies?
Per a mi és molt especial la dels cargols de l’ àvia perquè es una d’ aquelles receptes que et fan pensar en la infantesa. El dia que es feia la cargolada (primer els cuinava una meva tieta, ara els fa la meva mare) érem molts a taula i era tota una festa. A més, els cargols fets així m’ encanten… I aixó sí, a les meves filles, que són tan llepafils, també els agraden.
Vius al tranquil poble d’Olvan a la comarca del Berguedà (Catalunya), com creus que influeix en la teva manera de cuinar?
És un lloc petit on es poden trobar molts productes de proximitat i de qualitat. Productes de l’ hort, fruites i verdures, bolets i hortalises. També bestiar criat a pagès, formatges, embotits, llet… el pa també és boníssim a molts forns de la comarca. Tot aixó es reflecteix a les receptes que faig, és clar.
Per als que no coneixem el Berguedà, com és la cuina típica de la comarca?
La gastronomia del Berguedà és una de les de més història de Catalunya. S’ ha anat renovant, és clar, però ha conservat la seva personalitat. Plats de muntanya, productes de la terra, alguns plats només els trobem aquí com:
El blat de moro escairat
Les patates enmascarades
Els pèsols negres
Els bolets també són molt importants, som una comarca boletaire, i ens agrada fer-los servir amb tot tipus de plats. Com que els conservem o congelem, en fem servir tot l’ any.
Un desig o repte culinari per al 2014?
Per demanar… m’ agradaria poder dedicar-me professionalment en algun camp relacionat amb la cuina. I publicar un llibre amb les meves receptes.