///

Grans noms del periodisme seran a Menorca per parlar sobre ètica i diversitat a la professió

Serà durant el primer Congrés de Periodisme Gastronòmic que es celebrarà del 7 al 9 d’octubre a Es Mercadal, Maó, Alaior i Ciutadella. Ja hi ha un centenar d’inscrits

Tot a punt per a la celebració del primer Congrés de Periodisme Gastronòmic que tindrà lloc aquesta tardor a Menorca en el marc dels actes organitzats dins el mandat de la nostra illa com a Regió Gastronòmica Europea 2022. Aquest matí s’han presentat en roda de premsa els detalls i continguts del que serà el programa d’activitats que es portaran a terme entre el 7 i el 9 d’octubre amb la Sala Multifuncional d’Es Mercadal com centre neuràlgic del congrés i el Museu de Menorca, el Far d’Artrutx o el Pati de Sa Lluna com a espais complementaris.

Tal com ha confirmat Pep Pelfort des de l’organització de l’esdeveniment que promou l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears (APEGIB), hi intervindran vint-i-una figures reconegudes del panorama nacional i internacional del periodisme gastronòmic que seran a Menorca durant tres dies per presentar ponències individuals o bé participar en les diferents taules rodones amb una temàtica molt concreta que pivotarà entorn a dos blocs que seran, per una banda, la gastronomia en femení i la poca presència femenina als mitjans de comunicació i per altra, un segon bloc dedicat a analitzar diferents aspectes de l’escriptura gastronòmica, la crítica gastronòmica, el fenomen dels influencers, les xarxes socials i la manca d’independència associada a grups mediàtics i patrocinadors.

Tot i que ja existeixen diferents congressos de gastronomia, el de Menorca s’ha volgut plantejar amb un format innovador en el sentit que no seran els cuiners els qui presentin les ponències, si no els periodistes, invertint l’esquema típic. El que es pretén des de la organització és promoure el debat amb cuiners i professionals de l’hostaleria però també que hi puguin participar els lectors i seguidors de la crítica, és a dir, el públic en general, obrint un diàleg directe amb els autors durant els dies que duri la trobada. En aquest sentit, les inscripcions pel congrés son gratuïtes per facilitar aquesta participació en una oportunitat per per conèixer de prop el passat, present i futur del periodisme i l’escriptura gastronòmica.

I és que l’augment de la presència de la gastronomia als mitjans de comunicació ha portat al periodisme més tradicional fins a un punt d’inflexió que ha influït en els hàbits de consum de les persones i en l’interès per aquest tipus de contingut que cada vegada està més present, un fet que ha influït en l’interès que ha despertat la celebració d’aquest primer congrés a l’illa on fins al moment ja hi ha un centenar d’inscrits amb l’objectiu d’arribar als 250. Les inscripcions seguiran obertes fins el dia 5 d’octubre a través del portal web MenorcaRegionGastronomica.

El Congrés compta amb el suport de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, el Consell Insular a través dels Departaments de Cultura, Educació, Joventut i Esports així com els d’Economia i Territori i el finançament de l’Associació LEADER Illa de Menorca en un projecte Leader finançat amb fons FEADER en el marc del Programa de desenvolupament rural de les Illes Balears.

VINT-I-UN PONENTS D’ALT NIVELL

Des de l’organització s’ha fet un gran esforç en poder portar a Menorca noms consolidats del periodisme i l’escriptura gastronòmica i entre els vint-i-un ponents confirmats que intervindran tant de nivell local, nacional com també internacional hi destaquen noms com José Carlos Capel, fundador i president de Madrid Fusión, Ana Vega, Premi Nacional de Gastronomia l’any 2018, Toni Massanés, Director de la Fundació Alicia (centre de recerca en cuina), Carlos G. Cano, periodista gastronòmic de La Ser, Júlia Pérez Lozano, directora del portal web Gastroactitud, Borja Beneyto Matoses, membre de la Reial Acadèmia de Gastronomia, Jorge Guitian, Premi Nacional de Periodisme Gastronòmic, el francès Stéphane Méjanès, Premi Ploma d’Or 2019, Wendy Barrie, coneguda presentadora de programes de cuina escocesa, Benedict Beaugé, escriptor, cineasta i gran coneixedor de la gastronomia, Andoni Sarriegi, redactor del Grup Gourmets, Lila Karapostoli, escriptora i periodista grega de llarga trajectòria, Emmanuel Rubin, columnista a Le Figaro durant 30 anys i Premi Gurmonsky de Gastronomia 2022 o Bep Allès, conegut periodista gastronòmic de Menorca, entre d’altres.

L’acte serà conduït per Carme Gasull, periodista gastronòmica cofundadora del portal Gastronomistas i Eva Vicens, directora del mitjà on-line Vadevi i BalearsVadevi.

TRES DIES DE CONGRÉS

El Congrés arrencarà divendres dia 7 d’octubre al Museu de Menorca a Maó amb una recepció de benvinguda dirigida a ponents i persones inscrites al Congrés amb l’objectiu de fer-los una visita guiada per l’exposició “El Gust de Menorca” on s’expliquen els orígens de la cuina menorquina a través de manuscrits, llibres de cuina i utensilis tradicionals. L’endemà dissabte, la Sala Multifuncional d’Es Mercadal acollirà dotze ponències i dues taules rodones en sessió de matí i capvespre, que comptaran amb servei de traducció simultània d’anglès i francès al castellà i que també es podran seguir via streaming. El format de les intervencions serà de vint minuts amb torn de preguntes de deu per enriquir el diàleg i l’intercanvi d’opinions. La jornada començarà amb un homenatge a Caty Juan del Corral, pionera desapareguda del periodisme gastronòmic a Balears i que va ser nomenada Presidenta d’Honor d’APEGIB.

Diumenge dia 9 d’octubre l’activitat del congrés es traslladarà primer a Alaior per fer una visita guiada al Pati de Sa Lluna que està cridat a convertir-se en el Centre de Cultura Gastronòmica de la Illa i que compta amb una cuina laboratori i diverses aules de formació. En aquest mateix espai s’oferirà un tast d’oli de Menorca des de l’Associació de Productors de Menorca. A migdia l’activitat es traslladarà fins al Far d’Artrutx de Ciutadella on tindrà lloc la clausura del congrés amb dues ponències més i una taula rodona de conclusions. “L’objectiu final es poder acordar una declaració de principis ètics a subscriure pels ponents que pugui quedar batejada com “Declaració Menorca 2022 que es farà pública” ha explicat Pelfort.

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

 

Latest from Actualitat